"Pean kahetsusväärselt tunnistama, et järelevalve korras saadud esialgsete dokumentide põhjal on tekkinud kahtlus, et aastatel 2007–2012 on tehtud olulisi kinnisvaratehinguid või sõlmitud uue maja projektiga seotud lepinguid, ületades kunstiakadeemia nõukogu kinnitatud eelarvega ette nähtud vahendite mahtu," sõnas Aaviksoo.

Aaviksoo sõnul sisaldab sõltumatu audit finantsseisundi ja jätkusuutlikkuse hindamiseks oma projektis järgmisi repliike: "EKA nii lühiajalist kui pikaajalist maksevõimelisust nähakse äärmiselt madalana ja tema tegevuse jätkamine on mõeldav täiendava finantseerimise kaudu. Sellistes tingimustes on raske tagada EKA finantsilist jätkusuutlikkust. Prognoositava tegevusstsenaariumi kohaselt tekib EKA-l perioodil 2012–2016 pidev maksevõimetus."

Minister märkis, et olukord on tõepoolest muret tekitav. "Need signaalid, mida me saime kaudsetel andmetel varem, on kahetsusväärsel moel tõeks osutunud. Loodan, et suudame koos EKA-ga nende objektiivsete hinnangute baasilt kujundada tulevikku vaatava arenguperspektiivi, mille realiseerimisel soovib haridus- ja teadusministeerium EKA-t igakülgselt aidata, eelkõige läbi kõrgema kunstihariduse jätkusuutlikkuse tagamise prioriteedi.