Aaviksoo nentis kohale tulnud rahvusvahelisele meediale, et mõistab Vene saatkonda täiesti. “Vene Föderatsioon, nagu ka Nõukogude Liit on tähistanud Teise maailmasõja lõppu koos Suure Isamaasõja lõpuga 9. mail. Me austame nende otsust. Oleks neid tahtnud täna siin näha, aga ma arvan, et nendel on õigus oma traditsioonidele.”

Mälestustseremoonia teel Kloogalt Filtri tee kalmistule ja seal Maarjamäele kulges rahulikult. Valitsuse liikmeid ja diplomaatilist korpust turvas ohtralt politseinikke, eriti tihe oli sinikuubede spaleer Filtri teel pronksmehe juures.

“Loodame et homne päev on veelgi rahulikum, me oleme nendest pingetest, mida tekitasid erinevad tõlgendused pronkssõduri tähendusest, üle saanud,” lausus Aaviksoo. “Ma arvan, et meie sõpradel on mõistmist meie otsuse vastu, ja nendel, kes esimese hetkega ei jaganud selle õigsust, mõistavad, et seda oli tehtud lugupidamise ja rahumeelsusega.”

Ma loodan, et enamus eestimaalastest on rahumeelsed ega lähe kaasa ässitajatega, kes levitavad interneti teel üleskutseid massirahutusteks, lausus Aaviksoo.

Ta ütles, et Tallinn on 9. mai sündmuste ootel. Tõhustatud on linna turvalisust. Minister loodab siiski, et pronksöö rahutused ei kordu ja rahvas käib rahulikult pronksmehele Kaitseväe kalmistule lilli asetamas.

“Pronksmees on lõpuks ometi oma viimases, kõige õigemas ja rahulikumas paigas, mis on loodetavasti ta viimane asupaik,” rõhutas Aaviksoo.

“Tahaks öelda kõikidele, et tänane päev 8. mai 2007 on mitte üksnes Teise maailmasõja lõpupäev eesti rahva jaoks, vaid ka see on ka leppimise ja teineteise leidmise ja mõistmise päev,” lausus Aaviksoo. “Täna oli päev, mil me avaldasime austust pronkssõdurile, kes Tallinna linnaväljakult jõudis kaitseväe kalmistule ja loodetavasti leiab seal viimase puhke- ja oma elu esimese rahupaiga.”

“Seistes seal kaitseväe kalmistul, kuhu enam kui saja aasta jooksul on maetud Eesti pinnal langenuid, eestlasi ja venelasi, inglasi ja sakslasi, juute ja soomlasi, tajusime me, kui keeruline on olnud meie ajalugu ja mil määral me vajame teineteisemõistmist, et need sündmused, mis ajalukku on jäänud, need verised kokkupõrked jääksidki minevikuks,” lausus Aaviksoo. “Ja vastaksime Eestimaa pinnal leida teineteisest tuge, olla kindlad selles et verised konfliktid totalitaarsete riikide vahel, mis eestlastele tähendasid 50 aastaks okupatsiooni alla langemist, ei kordu enam kunagi.

Ma arvan, et meil on tänasel päeval õigus uskuda kõigi Eestis elavate rahvaste rahumeelsele tulevikule.”

Aaviksoo ei osanud kommenteerida, kas valitsus ka tulevatel aastatel pronksmehele pärja paneb. “Tänane päev oli meie jaoks pidulik. Eks järgmised aasta näita, kuidas me edasi liigume.”

Aaviksoo sõnul on Eesti valitsusel väga hea meel, et pronkssõduri uus asupaik on heaks kiidetud, ja seda isegi Venemaa riigiduuma saadikute poolt, kes käisid seal monumendile austust avaldamas. “Ma loodan, et see paik saab aktsepteeritud kõigi eestimaalaste poolt.”

Eesti ei saa olla Venemaa suhetega viimasel ajal just rahul, nentis Aaviksoo. “Mõnede Vene poliitikute väljaütlemised pole olnud just sõbralikud, kuid ma arvan, et ees seisavad paremad ajad. Me soovime, et meil oleks suur hea naaber, kellega me tulevikus saaksime teha sõbralikult koostööd.”