“Ühe Valgetähe teenetemärgi tooriku väljasaagimiseks ja lihvimiseks kulub kolm tundi,” ütles osaühingu Roman Tavast tootejuht Urmas Samelselg SL Õhtulehele. Ta jõuab päevas välja saagida kaheksa tähte.

Kõige keerulisemaks tööks nimetas Samelselg seitsmest eri tükist koosneva Riigivapi teenetemärgi kokkumonteerimist.

“See nõuab juveliiri meisterlikkust, iga kullassepp sellega hakkama ei saakski,” ütles ta.

Samelselg lisas, et ordenite ühe komplekti keskmiseks hinnaks tuleb 1000 krooni.

“On kallimaid ja odavamaid, ent suure osa aumärgi hinnast moodustab käsitöö ja see, kui palju on kulutatud töövahendeid,” märkis ta.

Väärismetalli sisalduselt on kõige hinnalisemad esimese järgu ordenitega komplektis käivad hõbekorpusega hõbetähed.

“Hõbedast on tehtud ka Riigivapi ordeni vapid,” ütles Samelselg. “Teiste vappide materjal on tombak (vasesulam), mis on natuke tugevam kui vask.”

Teenetemärkidele lisab hinda väga kallis töö, emailimine. Aga just email on see, mis tagab aumärgile sajanditepikkuse kestvuse. Seda muidugi juhul, kui auraha korralikult hoida — kukkudes puruneb email kergesti.

Samelselg tõi näiteks esimese vabariigi aegsed emailiga kaetud teenetemärgid, mis veel tänagi näevad välja kui uhiuued.

“Igal meistril on ka oma saladusi. Näiteks nipp, kuidas ordenit emailiga nii katta, et see ei valguks,” märkis ta.

Samelselg oli uhke, et praagiks tunnistatakse nende firmas tehtavatest teenetemärkidest vaid kaduvväike osa.

“Praak on tingitud peamiselt halvast materjalist,” märkis ta. “Kui materjal on hea, siis praaki ei tule. Seni pole olnud mitte ühtegi juhust, et kellelgi oleks teenetemärk lihtsalt katki läinud.”

Mida kõrgem aumärk, seda keerulisem on seda teha. Kõige odavam — kõige vähem detaile ja tööd — on Samelselja sõnul teha medaleid.

“Vormist välja, email peale ja kannakinnitus külge,” ütles ta.

Medalid on seejuures kõige madalama statuudiga ehk väärtusega üleandmise mõttes. Tehnoloogiliselt on lihtne teha näiteks ka Kotkaristi ordeni ristiklasse, raud-, kuld- ja hõberiste, sest nende puhul ei kasutata emailimist.

Samelselja kinnitusel pole ordenivalmistamise töös kiiremaid ega rahulikumaid aegu. See on ühtlane ja pidev protsess ning kestab aasta läbi. Esialgse teenetemärkide tellimuse saavad meistrid tavaliselt juba kevadel.

Nüüdseks on kõik tänavu vabariigi aastapäeva puhul väljaantavad 400 ordenit ja medalit valmis ning ordenikomplektid riigikantseleile üle antud.

“Sel nädalal läheb meie graveerija sinna ja kannab teenetemärkidele ka järjekorranumbrid peale,” ütles Samelselg.

Roman Tavasti firma teeb kõikide aumärkide metallosad. Ordenite ja medalite karbid valmistab osaühing Miniplast Pluss. Teenetemärkide lindid on pärit Taanist, sealt telliti linte ka sõjaeelsetel aastatel. Firma Roman Tavast annab kõigile teenetemärkidele garantii. Seega saab märki kindlasti parandada, kui sellega midagi juhtuma peaks. Seni on välja vahetatud vaid hargnenud või määrdunud ordenilinte.