Liberalismi Akadeemia tegevjuhi Rain Rosimannuse sõnul on vanurite eneseabi- ja nõustamisühing (VENÜ) hea näide liberalismist tegelikkuses, teatas Liberalismi Akadeemia.

"Varasematel aastatel on Akadeemia Nõukogu vabadust kõige olulisemaks väärtuseks pidava ilmavaate edendamisel tunnustanud üksikisikute panust. Sel aastal otsustas nõukogu esile tõsta vabade kodanike vabatahtlikku koostööd, ühistegevust. VENÜ kasuks langes valik rõhutamaks, et vabade kodanike aktiivsus ja vastutustundlikkus ei tunne ealisi piire. Aga muuhulgas ka juhtimaks tähelepanu, et ühiskonnana peaksime juba täna otsima toimivaid liberaalseid lahendusi toimetulekuks eesootavate paratamatute demograafiliste suundumustega," selgitas Rosimannus akadeemia nõukogu otsust.

VENÜ koondab pensionieas inimesi, keda iseloomustab positiivne ellusuhtumine ja kes oma tegevuses lähtuvad põhimõttest – aktiivselt tegutsedes väärtustad oma elu, aidates teisi aitad iseennast. Kogu keskuse tegevus põhineb heategevusel ja vabatahtlikkusel.

Aasta liberaal tiitel on Liberalismi Akadeemia tunnustus Eesti inimesele või ühendusele liberaalse mõtte – isiku-, kodaniku- ja majandusvabaduste – silmapaistva edendamise, levitamise või teostamise eest. Varasematel aastatel on aasta liberaali tiitliga tunnustatud rahandusminister Jürgen Ligi, ajakirjanik Anvar Samostit ja peaministri nõunikku Kalev Kukke.

2013 nominentide hulka valis akadeemia nõukogu ka kultuurirahastusplatvormi Hooandja ning sel aastal esmakordselt korraldatud Arvamusfestivali.