„Sel aastal torkasid silma koostöö-ettevõtmised ehk kohalik kogukond märkab probleemi, tuleb kokku ja lahendab selle. Samuti toimisid ka võitjad – nende teost on kasu kogu Eestile, sest kalamehed rõõmustavad ning kalade arvukus kasvab,“ ütles keskkonnaminister Marko Pomerants.

Keskkonnateo eesmärgiks oli suurendada lõhelaste võimalusi kudeajal kudeda ning läbi selle tõsta kalade arvukust. Kokku valvati kalu üle 2000 tunni ja pea 50 vabatahtlikuga. Tabati mitmeid röövpüüdjaid ja samuti saadi kätte keelatud vahendeid.

Eesti Kalastajate Seltsi korraldatud kalade kaitsmine võitis ülekaalukalt ka rahvahääletuse. Aasta Keskkonnateo auhinnaks on 4474 eurone preemia, lisaks õigus kasutada keskkonnamärgist.

Lisaks üldvõitjale tunnustati kaht ettevõtmist. Üks tunnustatu on kodanikualgatus Sindi paisu avamiseks rändekaladele, mille eesmärk sai täidetud 2015. aasta aprillis, kui riik omandas Sindi paisu ja alustas projekteerimist betoonpaisu lammutamiseks ning loodusilmelise kärestiku rajamiseks. Kodanike algatusrühma "Sindi pais" loomise idee autor, asutaja ja juht on Hans Soll.

Teine tunnustuse teeninu on MTÜ Eesti Ornitoloogia ühingu loodud rakendus Nutikas linnumääraja. Nutikas linnumääraja on nutiseadmes kasutatav rakendus Eesti lindude tundmaõppimiseks ja abivahend lindude määramiseks. See sisaldab 267 linnuliiki ehk kõik Eestis regulaarselt esinevad liigid ja ka mõned haruldused. Iga liigitutvustuse juurde kuuluvad joonistused, põhjalik kirjeldus, tüüpiline laul või häälitsus ja Eesti levikukaart. MTÜ Eesti Ornitoloogiaühing on varasematel aastatel keskkonnateo tiitli pälvinud kolmel korral.

Konkursi eesmärk on tunnustada neid, kes on oma tegude ja ettevõtmistega viimase 12 kuu jooksul kõige enam panustanud keskkonna heaks. Kõik võitjad ja tunnustatud saavad õiguse kasutada enda tutvustusmaterjalides keskkonnamärgist. Konkursile esitati kokku rekordiliselt 21 projekti, mille seas levinumad märksõnad olid kogukondlik tegevus ning keskkonnahoidlik mõtteviis ja keskkonnateadlikkus. Aasta Keskkonnateo auhinda annab keskkonnaministeerium välja 12. korda.