Pool aastat kiirlaenude teemal kirjutanuna olen kogenud, et kõige suurem puudus on võlaorjuses virelejatel lihtsatest nõuannetest. Tõsi, ajakirjanduse tõhusa teematõstatuse tulemusel käib üle Eesti viimaks võlanõustajate koolitamine. See aga ei välista selgete ja lihtsalt järgitavate käitumisjuhendite hädavajalikkust.

1. Ärge võtke kiirlaenu

Olete senini hakkama saanud, saate ka tulevikus. Laenamise asemel säästke. Kui siiski otsustate laenata, siis meenutage vanasõnu “Võlg on võõra oma” ning “Laenuleib ja laastutuli, need ei kesta kaua”.

2. Kaaluge kaua

Kui otsustate laenu võtta, kaaluge eri pakkumisi, uurige meediast ja tuttavatelt pakkujate tausta, selgitage, mis probleeme on laenajail tekkinud.

3. Ärge püüdke olla naabrist parem

Küsige endalt konkreetselt: milleks ma ikkagi laenu vajan? Äkki tahan lihtsalt enesest paremat muljet jätta, asjadega eputada, ostmiskirele järele anda?

4. Arvutage hoolega

Arvutage täpselt välja, kui suur on võimaliku laenu intress, s.t kui palju lisaraha kulutate laenu võttes. Kui protsendi arvutamine tekitab raskusi, küsige abi sõbralt või koolis käivalt lapselt. Laenukalkulaatori leiab finantsinspektsiooni leheküljelt www.minuraha. ee. Seal on palju muidki kasulikke nõuandeid.

5. Lugege hoolega

Lugege laenuleping otsast otsani läbi, täpsustage segased kohad laenufirmaga. Pidage meeles, et leping on täitmiseks.

6. Muutke elustiili

Kui aga olete nüüdseks laenude tagasimaksmisega jänni jäänud, siis teadke, et võlaorjusest saate lahti vaid hoolega säästes. Peate olema valmis muutma kardinaalselt oma elustiili, et mitte aastate kaupa vireleda. Õppige loobuma.

7. Loobuge emotsioonidest

Säästmise ja kokkuhoiu puhul maksavad arvud, mitte emotsioonid. Isegi kui millestki olulisest on hingeliselt raske loobuda, suruge tunded maha. Laenufirma soovib tagasi saada oma raha, mitte teie tundeid.

8. Loobuge imesid uskumast

Miljonit te ei võida, rahalaeva ei saabu, dollaripakk ei oota teel. Ime võite luua vaid ise ennast muutes, ise end võlakoormast välja vedades.

9. Uskuge endasse

Ainus võimalik ime on tõesti see, mille saate ise luua võlakeerisest vabanedes. Uskuge, inimesed on tulnud välja märksa hullematest olukordadest.

10. Arvutage võlad kokku

Vaid aus ja detailne arvestus aitab hakkama saada. Lugege iga viimne kui laenukroon kokku.

11. Kontrollige iga arvutust

Ka laenufirma võib kogemata või pahatahtlikkusest teha arvutusvigu teie kahjuks. Kontrollige kõik üle. Hea tava kohaselt ei tohi võla viivis ületada võlasummat.

12. Intressid järjekorda

Kui teil on mitu laenu, siis püüdke esimesena ära maksta see, mille intress on suurem.

13. Ärge tasuge kiirlaenuga laenu

Esmakordselt jänni jäänuid tabab soov tasuda uue kiirlaenuga vana laenu. See ei lahenda probleeme, vaid süvendab neid. Kuue kuuga võib tuhandekroonisest võlast saad üheksatuhandene.

14. Hoidke kontakti

Kui laenu tagastamisega tekib probleeme, teavitage kiiresti laenuandjat, püüdes saavutada mõistlikke tingimusi või maksepuhkust.

15. Olge aus

Pole mõtet vassida, kui räägite laenukontorile oma raskustest. Nad on kokku puutunud paljude teiesugustega ja tunnevad vale ära. Pigem näidake igati välja, et soovite laenudest vabaneda, selle nimel tegutseda.

16. Olge viisakas

Laenukontori sõimamine, neile ropu või halvustava sisuga sõnumite ja meilide saatmine ei vähenda laenukoormat, küll aga rikub suhteid.

17. Pidage lubadustest kinni

Kui olete lubanud mingil päeval maksta või kontakti võtta, tehke seda kindlasti. Või selgitage laenufirmale vähemalt, miks te ei saa seda teha.

18. Ärge peitke end

Ärge lülitage telefoni välja, ärge jätke sõnumitele ja kirjadele vastamata. Ärge muutke postiaadressi. Teid leitakse nagunii üles, aga selle aja jooksul on võlasumma oluliselt kasvanud. Kui satute Krediidiinfo võlglaste nimekirja, on teie maine tükiks ajaks määritud.

19. Säilitage pabereid

Hoidke alles kõik laenufirmast saabunud kirjad ja/või tehke neist koopiad. Sama kehtib teie vastuste kohta. Neist võib olla abi oma õiguste kaitsmiseks.

20. Makske osade kaupa

Kui kogu summat tagasi maksta ei jõua, makske osade kaupa. Nii talitades kirjutage maksekorraldusele ilmtingimata “Põhikohustus, leping nr…”, mis tähendab, et tasute põhivõlga, mitte intressi.

21. Vahetage laenu

Püüdke kiirlaen vahetada mõnes pangas pikaajalise laenu vastu, millel on oluliselt väiksem intress. Abi võib anda internetikülg www.intress.ee.

22. Jagage muret

Rääkige tööandjaga, kes võib aidata laenu kustutada või teha avansilise makse, kui olete väärt töötaja. Rääkige tuttavatega, lähedastega, paluge nõuandeid. Suhelge internetifoorumites. Kui arvate, et teie andmeid on kurjalt kasutatud, pöörduge keskkriminaalpolitsei rahapesubüroo poole.

23. Küsige nõu

Kuna te nagunii ei tunne kõiki seadusi, pöörduge võlgadesse sattununa viivitamatult sotsiaaltöötaja või võlanõustaja poole. Võib vaja minna ka psühholoogi abi.

24. Otsige tasuta õigusnõuannet

Mitmetest kohtadest üle Eesti saab küsida tasuta juriidilist nõu. Kohtus on riigipoolne advokaat garanteeritud.

25. Tehke eelarve

Tulud ühte ritta, kulud teise. Pidage kuu algul koostatud eelarvest punktuaalselt ja karmilt kinni.

26. Õppige kokku hoidma

Rääkige vanemate inimestega, kuidas nad sõja- ja Nõukogude aja kitsikuses elasid ja lapsed üles kasvatasid.

27. Makske kommunaalmakse

Muidu tõstetakse teid korterist välja. Küll aga tasub kaaluda korteri väiksema vastu vahetamist, vajaduse korral ka oma eramust loobumist ja korterisse kolimist pikaajalise virelemise asemel.

28. Sööge odavamat toitu

Ja rohkem juur- ning puuvilju, mis pole nii kallid kui liha. Kasvatage ise kartuleid. Käige turul, kaubelge hinda alla. Makaronidieet pole ka paha, kui see ei muutu eluaegseks. Odavalt saab teha putru. Nälgida ei tasu. Vältimatud ravimid pole koht, kust kokku hoida.

29. Müüge asju

Vaadake kriitilise pilguga kodu üle, püüdke maha müüa kõik mittevajalik alates mööblist ning lõpetades raamatute ja kodutehnikaga. Kui vaja, tuleb müüa ka auto ja mobiiltelefon. Tasuta kuulutustelehtedest võib abi olla. Kindlasti müüge laenuraha eest ostetu, sest tegelikult pole seda vist vaja. Küsige, kas vanematel või lastel pole asju, mida müüa laenukulude katteks.

30. Elekter välja!

Kui lülitate mittevajalikud lambid välja, ei lase raadiol, televiisoril ega arvutil tühja mängida ja ooterežiimis seista, hoiate kok­ku. Kahetariifse elektriarvesti kasutamine ja elektripliidi plaadi väl­ja­lülitamine enne toi­du valmimise lõppu on veelgi olulisem. Pesu pesemine mitte masinaga, vaid käsitsi ja märg lapp tolmu­imeja asemel säästavad samuti.

31. Piirake sõidukulusid

Käige jalgsi või sõitke bussiga auto asemel. Kui on jalgratas, kasutage seda. Kui sõber sõidab autoga vajalikku suunda, minge kaasa. Ka “hääletamine” võib aidata.

32. Unustage alkohol ja sigaretid

Loobuge ka muudest meelemürkidest, kokkuhoid on hiiglasuur.

33. Loobuge krediitkaardist

Kallis pole üksnes kuumaks, vaid see võib tekitada ka asjatuid ahvatlusi.

34. Ostke odav arvuti

Kui arvutita hakkama ei saa, ostke mõnetuhandene odav riist. Kui olete loobunud muust meelelahutusest, võib kaaluda internetiühenduse allesjätmist, kui seda on vaja tööks. Internet annab ka uudiseid ja meelelahutust. Saab ka telerit vaadata, mis annab võimaluse televiisor maha müüa. Kaabeltelevisioon on luksus.

35. Kasutage second hand’i kauplusi

Taaskasutuskeskustest ja second hand’i poodidest võib saada kitsa aja üleelamiseks vägagi korralikke riideid. Mõnikord jagab sotsiaalabi ka tasuta riideid.

36. Pensionisambad rahaks

Uurige, kas oleks võimalik kogutud III pensionisammas rahana kätte saada.

37. Kasutage pandimaja

Kui hinnalisi asju müüa ei raatsi, on võimalik kasutada pandimaja. Kalkuleerige, äkki on see kasulik.

38. Paluge annetusi

Rääkige sõpradele ausalt oma olukorrast, paluge annetusi. Oma looga meediasse minnes võite, ent ei pruugi saada mingit rahasummat. Aga kindlasti saate kommentaatoritelt hulga negatiivseid emotsioone.

39. Kokku hoitu makske kohe ära

Kui eelmainitud nõuannete järgi talitades tekib kas või pisike sääst, makske see kohe laenufirmale ära. Kui panete säästuraha kõrvale, võib see lennata tuulde või kuluda tühjale-tähjale.

40. Otsige aktiivselt lisatööd

Oluline on ka sissetulekute suurendamine. Küsige töövõimalusi igalt sõbralt-tuttavalt, tuletage meelde käsitöö- ja pillimänguoskused.

41. Minge välismaale tööle

Kui välismaal töötamisele lisandub veel askeetlik elu ja odav toit, on võimalik teenida rohkem kui Eestis. Kui välismaal töötada ei saa, hankige teine töökoht Eestis.

42. Otsige tasuta meelelahutust

Et mitte depressiooni langeda, otsige tasuta kontserte ja näitusi, aga ka kohtumisi-arutelusid. Neid leiab igast Eestimaa paigast.

43. Käige internetipunktides

Avalikud internetipunktid ja raamatukogud on nende jaoks, kes vajavad infot või meelelahutust, kuid ei saa parajasti selle eest tasuda.

44. Tehke sporti

Jooksmine ja käimine on tasuta võimalused vaimu ja keha vormis hoida.

45. Hoidke end vaos

Isegi kui finantsolukord paraneb, ärge tehke ühtki uisapäisa ostu, enne kui laenud kaelast.

46. Säilitage külma närvi

Teinekord saadavad kiirlaenufirmad pikaajalistele võlgnikele ähvarduskirju lubadusega nad vangi panna jms. Üldjuhul pole need juriidiliselt korrektsed. Küsige taas nõustajailt või juristidelt nõu, kuidas edasi talitada.

47. Minge kohtusse

Kui saate võla tõttu kohtukutse, minge kind­lasti kohale, võtke kaasa kõik dokumendid, rääkige oma probleemidest. Muidu langetatakse teile rahaliselt kahjulik otsus vaid ühe osapoole ütluste järgi.

48. Võimalik pankrot

Suures hädas kaaluge eraisiku pankroti väljakuulutamist, aga kindlasti pidage nõu juristidega.

49. Enesetapp pole lahendus

Tuhanded ja tuhanded inimesed üle ilma elavad palju raskemates tingimustes kui teie. Siit ilmast lahkumine jätab teie probleemid lähedaste õlule. Seega — enne kui otsustate, helistage Eluliinile 655 8088 või usaldustelefonile 126. Sealt annavad nõu erikoolitusega spetsialistid.

50. Kordamine toob tarkuse

Lõigake või printige see kirjutis välja, lugege vähemasti kord nädalas üle ja küsige endalt: kas ma olen teinud kõik enesest sõltuva, et võlaorjusest võitjana väljuda? Kas olen täitnud vähemasti kümmetki punkti? Uuel nädalal püüdke võtta üks punkt lisaks.

Läheb aega mis läheb, aga ükskord olete võlgadest prii. Siis jagage oma rõõmu ja kogemusi nii sõprade kui ka avalikkusega. Teie tublidest ponnistustest on teistelgi palju õppida. Teie kogutud tarkus tuleb teistelegi kasuks. Kõigest hoolimata — elu on ilus!

Käesolev nõuannete kogum on kokku pandud poole aasta pikkuse töö ja ligi poolesaja inimesega suhtlemise viljana. Tänan teid, enam kui saja murekirja kirjutajad, finantsinspektsioon, justiitsministeerium, sotsiaalministeerium, juristide liit, Tallinna sotsiaaltöö keskus, Võru linnavalitsus, Harju maakohus, LHV foorumis osalejad, Toeta.ee internetikülg, Placet Group OÜ (SMSMONEY), OÜ AR Partnerid (Kiirlaenukeskus), BIG, AS KEK Elekter ja paljud teised.