Lugu sai alguse mullu väikelinnas Sindis, kui segastel asjaoludel naabrite aiapidu segama läinud 57-aastane Valdek sattus seal rüselusse peolistega, vahendab "Pealtnägija". Rüseluse käigus pussitas mees aga 21-aastast Karmot, kes suri sisuliselt minutitega sündmuskohal.

Pärast koletut veretööd läks 57-aastane korralik pereisa koju, peitis ära noa ning jäi ootama oma kinnivõtmist.

Kuigi mehe süüs ei olnud kahtlust, siis tehti talle kaks psühhiaatrilist ekspertiisi, mis tõestasid, et mees kannatab raske vaimuhaiguse all. Nimelt tekitab see haigus talle pidevalt raskeid luulusid ning ilmselt viimaseid nägi mees ka kuriteo toimepanemise ajal. Seega mõisteti mees kohtu poolt statsionaarsele sundravile Jämejala vaimuhaiglasse.

Sealjuures ütlesid eksperdid, et Valdek vajab pikaajalist sundravi, kuna võib toime panna ennast ja teisi ohustavaid tegevusi.

Selle aasta 13. novembril otsustas kohus aga toetudes arstide ettepanekule, et kuna mees on näidanud paranemise märke, siis asendatakse mehe statsionaarne ravi ambulatoorse raviga. Ehk sisuliselt mees määrati oma koju ravile. Arsti peab mees aga külastama kaks korda kuus.

Selline otsus sai võimalikuks muuhulgas tänu mullu sügisel vastu võetud seadusemuudatusele, mis ei sunni enam sundravile määratuid haiglates kohal olema.

21-aastase Karmo pere on aga ahastuses ning hämmingus. Nad ei saa siiamaani aru, kuidas saab nende pereliikme tapnud mees ligi aasta hiljem vabalt ringi kõndida ning et sellest neile isegi ei teatatud.

Prokurör on praeguseks ka Valdeku ravi asendamise määruse edasi kaevanud.