SL Õhtuleht uuris Tallinnas Viru keskuses noortelt, kas nad teavad, kuidas toimus Eesti taasiseseisvumine ja mis mullu Lihulas juhtus.

Maria, Michelle ja Liis-Rebecca teavad, et varsti on tulemas Eesti iseseisvuspäeva tähtpäev. Küsimusele: mis toimus 20. augustil 1991. aastal, vastab üks tüdrukutest ei mäleta ja teine pakub, et siis toimus Jüriöö ülestõus.

„Ei olnud,” hüüatab Maria, kel olevat koolis ajalugu viis. „See oli midagi. (mõtleb). Midagi oli, ma ei mäleta. Mingi Moltoni värk ei olnud või?”

Ka ei tea tüdrukud midagi Lihula sündmustest. Maria: „Lihulas? Kohanimi on tuttav. (mõtleb) Aga. seda me vist ei oska öelda.”

Ajaleht esitas samad küsimused Piret Järvisele ansamblist Vanilla Ninja. Järvis teab, et 20. augustil sai Eesti iseseisvaks.

„Siis tulid vist need tankid. Ma ei mäleta täpselt, ma olin siis väike veel (naerab), seitsmeaastane. Ma mäletan, et olin väga hirmul küll jah,” lisab neiu.

Mis toimus Lihulas? „Lihulas ma ei olnud tol hetkel, nii et ma ei tea,” vastab Järvis.

Ostukeskuses olevad Martin, Joosep, Andrei, Edgar ja Tauno pakuvad 20. augusti sündmuseks Estonia hukku (Martin) ja nendivad siis, et nemad ikkagi ei tea.

Telefonikõne sõbrale teeb asja selgeks. „Aa, taasiseseisvuspäev! Eesti sai vabaks.”

Mis sündmustega seoses? Tauno: „Mingi pikk rida ja kõik laulsid.”

Mis NSV Liidus toimus tollal? Martin: „Defitsiit. (naeravad) Ei mäleta rohkem, me sündisime selle aja lõpul, 1989. aastal.”

Mis toimus Lihulas? Joosep: „Lihulas eelmine aasta? Kui see Juhan Parts sinna läks? See kuju, see eemaldati ja siis Lihula külaelanikud seisid seal selle eest, et seda ära ei viidaks.”