„Te olete Eesti vabariigi auväärseimad kodanikud,“ ütles peaminister Andrus Ansip oma sõnavõtus. Valitsusjuhi sõnul ei saa riiki võrrelda teenindusettevõttega, kus riik on teenindaja ja kodanik kliendi rollis.

„Klient ei vastuta kunagi, aga kodanikul on õiguste kõrval ka vastutus,“ ütles ta ning lisas, et tänased kodanikupäeva aumärgi saajad on tunnetanud väga selgelt, millised on kodaniku kohustused. „Ega riigi toimimine polegi midagi muud kui tema kodanike tegevuste summa,“ ütles Ansip.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on kõik aumärgi saajad andnud endast rohkem kui neilt on oodatud ning on seega kõigile teistele oma tegevusega eeskujuks. „Soov ühiskonnaelus kaasa lüüa peab tulema inimese enda seest. Käsukorras kodanikutunnet tekitada ei saa,“ ütles Vaher.

Siseminister tuletas meelde, et 1998. aastal, mil tähistati esimest korda kodanikupäeva, oli probleemiks suur määratlemata kodakondsusega inimeste arv. „Praeguseks on määratlemata kodakondsusega inimeste arv umbes kaks korda vähenenud ja langenud allapoole 100 000 piiri. Loomulikult tuleb ka selle arvu vähendamiseks tööd jätkata,“ ütles minister.

Kodanikupäeva aumärkide saajate poolt võttis sõna Ene Hion, kes on MTÜ Kodanikukoolituse asutaja ja juhatuse liige ning ajakirjanik. Ene on asutanud omanimelise fondi, mis juba kuus aastat on andnud välja Ene Hioni nimelist stipendiumi, mis antakse inimesele või organisatsioonile, kes on seisnud ühiskonna tasakaalustatud arengu ja eetiliste väärtushinnangute kujunemise eest.

„Ma tänan kõiki neid, kes on meid märganud, meid sellele tiitlile esitanud ja meie tegemisi tutvustanud,“ ütles Ene Hion.

Kodanikupäeva aumärgid said Boris Kull, Asta Paeveer, Madis Milling, Anne Kaljumäe, Ants Tomp, Anne Schotter, Imre Reino, Priit Silla, Aita Mölder, Merike Poljakov, Silvi Koppelmaa, Ene Hion, Eduard Pirk , Endel Saar, Leili Pure, Liia Toom ja Aleksander Gamazin.

Esimest korda peeti üleriigilist kodanikupäeva 13 aastat tagasi toonase kodakondsus- ja migratsiooniameti eestvedamisel. Siis anti välja ka esimesed kodanikupäeva aumärgid, millega tähistati 80 aasta möödumist kodanike dokumenteerimise algusest.