Sel nädalal on riigikogulastel kavas kokku 12 visiiti, eelmisel nädalal oli neid 11, nädal varem oli visiite aga vaid neli. Praeguse nädala visiidirohkus on siiski mõneti ootuspärane.

"Ühelt poolt sõltub lähetuste arv rahvusvahelistest üritustest ja seda riigikogu saadikud ei suuda määrata," rääkis Delfile riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver. "Teisalt, kui mõni riigikogu komisjon planeerib oma välisvisiiti, siis on selge, et see proovitakse ikka planeerida istungivabasse nädalasse. Seega, teatud soodumus selleks, et istungivabal nädalal on visiite enam, on muidugi olemas. Ja praegune on istungivaba nädal," selgitas Seaver.

Järjestikku kolmel visiidil viibiv Imre Sooäär märkis, et tema seekordsed välislähetused ei ole siiski istungitevaba nädalaga kuidagi seotud. "Sõltub täiesti sellest, kus ja millal rahvusvahelised üritused toimuvad. Sellele nädalale satub tõepoolest kolm lähetust järjestikku, mis on kokkusattumus, mitte reegel," lausus Sooäär Delfile.

Hiina, Brüssel, Maroko

Möödunud kolmapäeval suundus Sooäär Hiina ja naasis sealt sel teisipäeval. Eile oli ta Eestis, kuid täna reisis juba Brüsselisse ja homme suundub sealt edasi Marokosse, kust jõuab tagasi järgmisel teisipäeval.

"Viimasel nädalal olin riigikogu turismi- ja kohaliku toidu saadikuühenduse esimehena Hiina valitsuse kutsel Chongqingis ja Shanghais. Esinesin Eestit tutvustava ettekandega rahvusvahelisel investeerimisfoorumil ja kohtusin hiina turismiettevõtjatega. Samuti sain põhjaliku ülevaate Eesti diplomaatilise- ja majandusesinduse väljavaadete kohta Shanghais meie seal resideeruvatelt diplomaatidelt," kirjeldas Sooäär oma Hiina visiiti.

"Selja taga rida kohtumisi Hiina turismiettevõtjatega ja Eestit tutvustav ettekanne Chongqingi rahvusvahelisel investeerimismessil," kirjutas Sooäär.

"Homme (täna – toim.) on meil kohtumised Euroopa Parlamendis ja Euroopa Komisjonis. See on ühepäevane lähetus ja järgmine päev sõidan Brüsselist edasi koos riigikogu liikme Henn Põlluaasaga VLPA peaassambleele Tangeris," loetles Sooäär.

"Seal (Marokos – toim.) on põhilisteks teemadeks Euroopa rändekriisile lahenduste otsimine ja jätkuv sõjategevus Süürias. Eraldi toimuvad ka kõikide VLPA komisjonide ja töögruppide koosolekud. Ise olen seal keskkonnakomisoni raportöör ja aitan "Let’s Do it Mediterranean" ehk siis Eestis sündinud "Teeme Ära" kampaaniale Vahemere riikide parlamentides toetust leida," sõnas Sooäär.

"Loomulikult on see kurnav"

"Riigikogu VLPA (Vahemere Liidu Parlamentaarse Assamblee – toim.) välisdelegatsiooni esimehena on mul kahtlemata palju rohkem lähetusi, kui keskmisel riigikogu liikmel. Nii on see ka teiste välisdelegatsioonide esimeeste ja tihedalt välissuhtlusega seotud komisjonide esimeeste puhul (ELAK, väliskomisjon, riigikaitsekomisjon)," selgitas Sooäär.

Ta osutas, et lähetuste programm on enamasti tihe ja vaba aega ei jää teinekord üldse. "Loomulikult on see kurnav, kui arvestada ajavahet, ja kui mitu lähetust satub järjestikku, nagu seekord juhtus," sõnas Sooäär ja nentis, et hulga mugavam oleks kodus olla ja Eesti kevadet nautida. "Aga ka see töö tuleb kellelgi ära teha, nagu iga teine töö," kommenteeris Sooäär rõhutades riikidevahelise parlamentaarse koostöö olulisust.

Sooäär sedastas, et Eesti seisukohti tuleb tutvustada teiste riikide parlamentidele ja neilt saadakse omakorda infot sealsete otsuste kohta. Kuna mõningate otsuste langetamine on parlamentide käes, siis on oluline ka teistes riikides samal ajal tehtavate otsustega kursis olla. Peale selle jõuab aga läbi parlamentaarsete assambleede parlamentaarse õigusriigi toimimise kogemus ka arenevate riikideni, millest mõnes pole naistel valimisõigustki, rääkimata õigusest parlamendis sõna võtta.

Riigikogulaste välislähetused sel nädalal

Tihedamalt on välislähetustel sel nädalal ka Marko Mihkelson, Ants Laaneots, Sven Mikser ja Henn Põlluaas. Mihkelson ja Laaneots suunduvad Taani ja Albaaniasse, Mikser Pariisi ja Albaaniasse ning Põlluaas Pariisi ja Marokosse. Samas ei näita ainuüksi lähetuste arv kõike, näiteks Aadu Mustal on küll vaid üks sihtkoht, kuid ära on ta Eestist terve nädala ja reis algas tegelikult juba laupäeval.

18.–24. mai
Riigikogu liige Imre Sooäär osaleb rahvusvahelisel investeerimis- ja ettevõtlusfoorumil CCISF 2016 ja kohtumistel Hiina turismiettevõtjatega Chongqingis ja Shanghais Hiinas.

21.–25. mai
Riigikogu liige Mati Raidma osaleb ÜRO humanitaarabi tippkohtumisel Istanbulis, Türgis.

21.–29. mai
Kultuurikomisjoni aseesimees Aadu Must osaleb Eesti suursaadiku Venemaal Arti Hilpuse juhitava delegatsiooni visiidil Tomskisse.

22.–23. mai
Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling osaleb Eesti, Läti, Leedu ja Poola parlamentide ELi asjade komisjonide esimeeste kohtumisel Riias.

22.–23. mai
Riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson ning liikmed Oudekki Loone ja Ants Laaneots osalevad Põhjamaade, Balti riikide ja Poola parlamentide riigikaitsekomisjonide iga-aastasel julgeoleku- ja riigikaitsealasel foorumil Bornholmis, Taanis.

22.–24. mai
Riigikogu esimees Eiki Nestor peab kõne ELi spiikrite konverentsil Luksemburgis.

22.–24. mai
Väliskomisjoni esimees Sven Mikser ning liikmed Andres Herkel, Juhan Parts, Keit Pentus-Rosimannus ja Henn Põlluaas on väliskomisjoni töövisiidil Pariisis.

"Prantsusmaa Rahvusassamblee väliskomisjonis koos komisjoni presidendi Elisabeth Guigou'ga. Venemaast, Ukrainast, Süüriast, Brexitist – kõigest, mis Euroopat täna ärevil hoiab," sõnas Mikser.

22.–25. mai
Keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra osaleb Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu korraldataval puitarhitektuuri õppevisiidil Londonis.

23.–24. mai
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juht Marianne Mikko osaleb monitooringukomitee istungil ja poliitikaasjade ja demokraatia komitee istungil Pariisis.

"Oleme Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee poliitikakomitee tööga jõudnud Ukraina raportini. Selle autor on tšehhitar Kristyna Zelenková (roosas jakis keskel). Pildile on mahtunud enam-vähem kõik täna osalenud ENPA naissaadikud," kirjutas MIkko.

26.–27. mai
Riigikogu liige Imre Sooäär kohtub Euroopa Parlamendi liikmete Kaja Kallase ja Urmas Paetiga ning Euroopa Komisjoni digitaalse ühtse turu asepresidendi Andrus Ansipiga Brüsselis.

27.–30. mai
Riigikogu liikmed Sven Mikser, Kadri Simson, Ants Laaneots ja Marko Mihkelson osalevad NATO Parlamentaarse Assamblee kevadistungjärgul Albaanias, Tiranas.

27.–31. mai
Riigikogu liikmed Imre Sooäär ja Henn Põlluaas (27.-30.05) osalevad Vahemere Liidu Parlamentaarse Assamblee (VLPA) komiteede istungitel ja 12. plenaaristungil ning kohtuvad Maroko Eesti Seltsi liikmetega Tangieris, Marokos.