Mullu oktoobris leiti Orul joogiveest lubatust kümneid kordi rohkem benseeni, hilisemad analüüsid lisasid benseenile fenoolid. Praegu Orul kraanidesse jõudva reostunud vee analüüsid näitavad, et see muutub järjest hullemaks. Järve Biopuhastus asus reostuse avastamise järel orulastele tsisternidega puhast vett vedama ning olukorrale lahendust otsima.

Kevadest saati on Järve Biopuhastus uurinud võimalust saada Oru linnaosa joogiveega varustamiseks ajutiselt puhast vett vanast, aastat viisteist tagasi suletud kaevust, mis avati reostuse levikut uurides. Kaevu lähistelt avastatud vana pinnasereostus seal põhjavette polnud jõudnud ning kaevust pärast läbipesu võetud veeproovid näitasid, et tegu on tervisele ohutu veega. Kaevust tehtud videouuring kinnitas, et kaevu konstruktsioon on korras.

Nüüdseks on välja ehitatud 40 meetrit torustikku, et kaev linnaosa veevärgiga ühendada. Kraanidest kohe aga puhast vett tulema ei hakka, sest enne tuleb aastaid ohtlikult saastunud vett edastanud torustikud hästi põhjalikult puhtaks pesta. Heal juhul võib puhas joogivesi jõuda kraanidesse augusti lõpuks. Siis lõpetatakse tsisternidega joogivee vedamine Orule.

Loe edasi 26. juuli Põhjarannikust.