Kui kaua ülekuulamine kestis?

Peaaegu 14 tundi. Ülekuulamine ise kestis seitse tundi, aga ülejäänud aja ma istusin ning ootasin advokaati. Algul ei lastud mul kuskile liikuda, pidin istuma ühe tooli peal. Pärast lubati ka ümber istuda.

Millal saabus advokaat?

Seitsme tunni möödudes. (Siinkohal tuleks mainida, et kaitsepolitsei ütles enda eilses avalikus kommentaaris kaitsjate kohta järgmist: "Tunnistajana ütluste andmise juures kaitsja juuresolek pole kohustuslik, kuid õigus menetlustoimingu juures viibida on. Tunnistaja nimetatud kaitsjad lükkasid tagasi tema ettepaneku tulla tema tunnistajana ütluse andmise juurde" - toim.)

Mis kapot ülekuulamisel huvitas?

Ma saan rääkida ainult seda, et ülekuulamisel polnud mingit seost minu juhitud tegevustega. Küsimused puudutasid üht minu tuttavat, keda ma olen näinud viimase kümne aasta jooksul kaks korda. See oli üksnes ettekääne, et mind kaposse tassida. Mingit seost 9. mai, Surematu Polgu või muu taolisega küsimustel polnud.

Kuidas teiega ülekuulamisel käituti?

Väga korrektselt. Ülekuulamisele endale mul pretensioone pole. Mul on rohkem probleeme sellega, kuidas mind kinni võeti.

Kus ja kuidas teid kinni võeti?

Mind peeti kinni, kui tulin advokaat Leonid Olovjanišnikovi juurest. Läksin tema juurde konsulteerima Surematu Polgu asjus – et kui seda korraldad, kuidas siis seda teha. Sel hetkel, kui läksin oma auto juurde, võeti mind kinni. Advokaadi poole pöörduda aga kohe ei lubatud.

7. mail võeti teilt Eestisse sissesõidul ära võidulippe ja teist sümboolikat. Kuidas seda põhjendati?

Mingisuguse tollirikkumisega, täpselt ei mäleta. Mind peeti piiril kinni aga üheksa tundi. See, mis sündis, oli üldse sigadus. Ma sõitsin Moskvast siia just selleks, et pidada Eesti politseiga läbirääkimisi, kuidas Surematu Polgu üritust läbi viia ja milliseid marsruute valida. Politsei esitas mulle kutse, ma muutsin oma plaane ning sõitsin kohale. Ning siis nüüd selline vastuvõtt. Piiril püüti mind kohelda võimalikult viisakalt. Aga kogu aeg olid mingid väikesed provokatsioonid, nii et ma mõistsin, et tegu on kapoga.

Miks sattusite haiglasse?

See juhtus pärast ülekuulamist kell kaks öösel. Kapo kutsus välja kiirabi, et saaks kontrollida minu tervist. Ütlesin ülekuulamise käigus, et ei tunne end hästi. Nad kutsusid välja kiirabi, fikseerisid, et mul on tervisega kõik korras.. Selles mõttes mul kapole pretensioone pole. Küll aga ütles üks naine kiirabist, et mul on kõrge vererõhk ning mind peaks viima haiglasse. Nii siis nendega läksingi.

(Siinkohal on samuti vastuolu kapo varem öelduga, mille kohaselt oli Linter ise see, kes "kiirabi nähes kurtis halba enesetunnet. Kiirabi tuvastas kohapeal, et sellist tervisehäda tal polnud, et teda peaks kaasa võtma, kuid ta palus ennast siiski kaasa viia" - toim.)

Kas teile ülekuulamise ajal süüa anti?

Jah, mulle toodi hamburger ja kohvi.

Surematu Polgu üritusest võttis osa maksimaalselt 500 inimest. Kas teie kohalolek oleks midagi muutnud?

Arvan, et kohale oleks tulnud tuhatkond inimest.

Milline on teie üldhinnang juhtumile?

See on täielik seadusetus. Ma ei taha laskuda võrdlustesse selle üle, kuidas kohtleb Vene opositsiooni Vene politsei, kuid see siin on täielik seadusetus. Nad ei lasknud mul võtta ühendust perekonnaga, ei lubanud kutsuda advokaati. Üldse – mis see on: algul tekitatakse rahumeelse ürituse läbiviimiseks hulgaliselt probleeme ning siis hakkavad arutama, kuidas neid lahendada. Viimaks ei lastagi sind sellele üritusele. Mõeldakse välja mingi ülekuulamine ning sa lõpetad haiglas.

Alljärgnevalt lisame ka kaitsepolitsei eilse kommentaari ülekuulamise kohta täismahus:

Linter toodi tunnistajana ülekuulamisele eile kella 11.30 ajal. Erinevatel põhjustel viivitustega kulgenud ülekuulamine võttis küll omajagu aega, kuid tunnistaja oli koostööaldis ning andis põhjalikke ütlusi. Tunnistajana ütluste andmise juures kaitsja juuresolek pole kohustuslik, kuid õigus menetlustoimingu juures viibida on. Tunnistaja nimetatud kaitsjad lükkasid tagasi tema ettepaneku tulla tema tunnistajana ütluse andmise juurde.

Kuna ülekuulamine võttis prognoositust kauem aega, võimaldati tunnistajal puhata ning tagati toitlustamine.

Ülekuulamise lõppedes, hilisemate alusetute pretensioonide vältimiseks, kutsusime kiirabi tunnistajat tervist hindama. Kiirabi nähes kurtis tunnistaja halba enesetunnet. Kiirabi tuvastas kohapeal, et sellist tervisehäda tal polnud, et teda peaks kaasa võtma, kuid ta palus ennast siiski kaasa viia. Mees lahkus kaitsepolitseist kl 1.20 ajal öösel. Kõik toimingud tunnistajaga on salvestatud.