"Tingitud võib see olla sellest, et kui inimene esitab teise inimese kohta andmeid, siis ta ei pruugi teada seda isikukoodi. On teada sünniaeg, aga isikukoodi tuleb siis täpsustada," ütles rahva ja eluruumide loenduse projektijuht Diana Beltadze esmaspäeval pressikonverentsil ajakirjanikele, vahendas BNS.

"See ei ole midagi erilist, see on täiesti normaalne nähtus," lisas Beltadze.

Beltadze sõnul on normaalne, kui loendamata jääb üks kuni kaks protsenti elanikest, mis on rahvusvaheliselt aktsepteeritav väärtus. "Veel me seda päris täpselt öelda ei oska, suurusjärgu anname teada sügisel, kui on loenduse kvaliteeti hinnatud," sõnas Beltadze. Loendamata võisid inimesed jääda seetõttu, et nad liiguvad või on kodus sellisel ajal, mil loendaja sinna ei jõua.

Küsimusele, kui palju täideti ankeete välismaal, vastas statistikaameti peadirektor Priit Potisepp, et e-loenduse ankeedi täitmine katkestati kohe, kui inimene märkis, et tema elukohaks on välismaa, kuid märge jäi selle kohta alles. "Neid juhtumeid on üle nelja tuhande," sõnas Potisepp. Huvitav võib Potisepa sõnul olla aga see, kus Eesti elanikud rahvaloenduse järgi töötavad. Nende andmete vastu tunneb huvi ka Soome tööhõiveamet.

E-loendus võis aidata Potisepa sõnul vähendada loenduse alakaetust ehk juhtumeid, kus elanik jääb loendamata, sest teda ei saada kätte. E-loenduse ja küsitlusloenduse kombinatsioon on Potisepa sõnul viinud loendatute arvu samasse suurusjärku arvestusliku rahvaarvuga, mis on tema hinnangul hea märk.

Rahva ja eluruumide loendus kestis möödunud aasta 31. detsembrist tänavu 31. märtsini ja selle käigus on pühapäeva õhtu seisuga täidetud 1 327 312 isikuankeeti, mida võib aga lähipäevil veel lisanduda.

Esialgsed rahvaloenduse tulemused, nagu rahvaarv, meeste ja naiste osatähtsus rahvastikus avaldatakse hiljemalt 31. mail. Täpsustatud rahvaarvu koos rahvastiku maakondliku jaotusega avaldab satatisikaamet tänavu detsembris. Tulemuste avaldamise tuleva ja ületuleva aasta ajakava valmib 1. oktoobriks.

Rahvaloendusel loendamata jäänud inimesed saavad edastada oma kontaktandmed rahvaloenduse veebilehel www.rel2011.ee või klienditoe telefonil 625 9100.