Päästeamet kavandab Eesti tuletõrjekomandode võrgu reformi, jagades olemasolevad komandod suure koormusega piirkondades tugevateks üksusteks ning vähese väljakutsete arvuga piirkondades kahemehekomandodeks.

Muutub ka tuletõrjujate tööaeg — tulevastes põhikomandodes tohivad vahetused senise ööpäevase asemel olla 12 tunni pikkused.

TV3 “Seitsmeste uudiste” andmetel hakkavad väikestes komandodes valves olema vaid päästja ning autojuht, paljudes kohtades kasutatakse sealjuures koduvalvet.

Päästeameti peadirektori asetäitja Ain Karafin ütles teleuudistele, et kui seni pidi tuletõrje jõudma sündmuskohale 20 minutiga, siis uus kord pikendab 10% Eesti elanike jaoks lubatud maksimumaega viie minuti võrra.

Päästeameti kinnitusel on Eestis praegu 98 komandot. Neist umbes 60 muudetakse rohkearvuliselt mehitatud hea tehnikaga põhikomandodeks. Väikeste väljakutsete arvuga piirkondades olevates tugikomandodes hakkavad väljakutsetele reageerima autojuht ja päästja, kes võivad olla ka koduvalves.

Karafin kinnitas, et Pärnu piirkonnas katsetati 25 mehega, et koduvalves olles on võimalik jõuda väljakutsele ettenähtud aja jooksul.

Päästjad on uue korra vastu, kartes teenuse halvenemist. “Kui pärast ootamist jõuab kohale auto, kus on kaks tuletõrjujat ehk autojuht ja tuletõrjuja ning professionaalne komando tuleb 40 minuti pärast, siis võite ise arvata, mis tunne inimesel on,” ütles Ivo Paulus Lilleküla komandost.

Päästeamet andis aga mõista, et praegugi pole vähese väljakutsete arvuga piirkonnad paremini varustatud, seega sisulist muutust peale viieminutilise lubatud kohalejõudmisaja pikenemise pole.

Päästeameti kinnitusel võimaldab uus süsteem tõsta sügisel oluliselt põhikomandodes töötavate meeste palka, et vältida nende äraminekut. Samas kinnitas Paulus teleuudistele, et kuna reformiga muutuvad vahetused 12-tunnisteks senise 24-tunnise vahetuse asemel, kaob võimalus töötada teisel töökohal ja palgatõusust kasu pole. Pauluse sõnul pole surveavaldusena välistatud sügisel kollektiivselt lahkumisavalduste esitamine.