"Tänane sündmus on ühelt poolt järjekordne samm meie 1. jalaväebrigaadi soomusmanöövervõimekuse tõstmisel ning teisalt tõestab, et meie kodumaiseid ettevõtjaid on võimalik kaasata olulistesse riigikaitselistesse projektidesse," ütles kaitseväe teatel major Marek Sügis Toetuse väejuhatuse materjaliteenistusest.

Kui Hollandist hangitud soomukite süsteemide kontrollimine ja õlide vahetus toimus Toetuse väejuhatuse töökodades, siis Afganistanist saabunud soomukid hooldati ja värviti AS Sebe töökodades. Lisaks paigutasid Toetuse väejuhatuse ja AT & G OÜ sidespetsialistid kõigile soomukitele raadioside süsteemid ühenduse pidamiseks nii pataljoni juhtimispunktidega kui ka soomuki meeskonna omavaheliseks suhtlemiseks.

Valitsuse poolt 2010. aasta 30. detsembril kinnitatud riigikaitse strateegia kohaselt vabastatakse kaitsevägi sõjalise kaitsega otseselt mitteseotud administratiiv- ja toetusülesannetest, et kaitsevägi saaks keskenduda üksnes sõjaliste võimete arengule. Samuti paneb strateegia paika põhimõtte, et kaitseväes arendatakse välja ainult need sõjaajal vajaminevad funktsioonid, mida ei ole võimalik või otstarbekas tagada ametkondade vahelise koostöö, lepinguliste suhete või sundkoormiste kaudu.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, mis riigikaitse arengukava kohaselt muutub lähitulevikus soomusbrigaadiks. Kuni jalaväe lahingumasinate kasutuselevõtmiseni kasutab Scoutspataljon soomukeid Sisu XA-188. Kalevi jalaväepataljon, kus valmistatakse ette ajateenijatel põhinevaid soomusüksuseid, kasutab soomukeid Sisu XA-180.

Soomes toodetud soomukid Sisu XA-180 EST võeti kaitseväes kasutusele 2004. aastal. 2010. aastal hankis kaitsevägi Hollandist juurde soomukeid Sisu XA-188, millel on varasema mudeliga võrreldes tugevam soomus, vastupidavam põhjasoomus isevalmistatud lõhkekehade ja maamiinide kaitseks ning mis peab vastu kuni 14,5 millimeetrise kaliibriga relvade tulele.

Praegu on Eesti kaitseväes kasutuses 56 soomukit XA-180 ja 52 soomukit XA-188, viimaste tarne jätkub aastani 2015, mille lõpuks lisandub olemasolevatele veel 25 soomukit XA-188.