Erinevalt Eestist, langetas USA esimees süsteemi loomise erasfääri õlule. “Internet on muutnud meie suhtlemist ja äritegemise viise, avanud uusi turge ja ühendab meie ühiskonda nagu ei kunagi enne. Samas on see esitanud uusi väljakutseid, nagu aastas miljardeid dollareid röövivad võrgupettused ja identiteedivargused,” rääkis president Obama tutvustades “Kübersfääri turvalise isikutuvastamise rahvuslik strateegia” (National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace) projekti.

President tegi oma avalduse mõned päevad peale senaatorite John Kerry ja John McCain’i seadusealgatust, mis annaks USA veebikasutajatele esmakordselt õiguse nõuda, et neid internetis (nn küpsistega) ei jälitataks, vahendab Wired.

Ettepanek utsitab erasektorit looma meetodeid, kuidas tarbijad võiksid saada omale internetitehinguid võimaldava turvalise võrguidentiteedi. Plaaniga üritatakse muuta olukorda, kus ostlejat kaitsevad tundlikku informatsiooni (n krediitkaardinumbrid) haldavates ärikeskondades vaid paroolid.

USA valitsuse hinnagul on kahe viimase aasta jooksul langenud 11,7 miljonit ameeriklast mõnda liiki identiteedivarguse ohvriks ja reedene ettepanek peaks neid numbreid tublisti vähendama.

Kava rakendamiseks kulub USA valitsuse hinnagul viis aastat.