Vabatahtlike veetavad mittetulunduslikud Rails Girlsi õpitoad on praeguseks laineid löönud juba kogu maailmas (n Buenos Aireses, San Franciscos ja Pariisis). Tuleb välja, et kõikjal leidub hulgaliselt naisi, kes tahavad tavakasutaja rollist välja astuda ja infotehnoloogia maailmas sõna sekka öelda. Kui arvutimaailm näib aga koosnevat valdavalt meestest, kes hakkasid programmeerima juba algklassides, võib oma algajaküsimustega lagedale tulemine tunduda nii hirmus, et käega lüüakse juba enne millegi üritamist. Helsingis alguse saanud Rails Girls tegeleb selle käitumismustri muutmisega.

Kahepäevase õpitoa eesmärk on julgustada naisi realiseerima oma ideid (info)tehnoloogia abil. Vabatahtlikud asjatundjad aitavad algajatel oma arvutisse installeerida kõik, mis vaja, et Ruby on Rails raamistikus (kasutanud on seda Twitter, Slideshare, Github, Groupon, Livingsocial) valmiks teise päeva lõpuks igaühe enda lihtne, kuid täiesti funktsionaalne veebirakendus. Kuigi keegi ei jõua loetud tundidega nullist uut Facebooki meisterdada, mõjub sellises vabas ja toetavas õhkkonnas hamba verele saamine väga julgustavalt ja innustab asjaga edasi tegelema. Lisaks on oluline Rails Girlsi sotsiaalne aspekt - kokku saavad eri valdkondade inimesed, kes muidu ehk ei satukski omavahel mõtteid vahetama.

Esimest korda kevadel Tallinnas toimunud Rails Girlsist võttis osa 30 naist, kelle korraldajad pidid välja valima lausa 120 kandideerija seast. Sel sügisel on korraldajatel taas suur töö seljataga, kui 125 kandideerija seast on välja valitud tervelt 50 hakkajat naist, kellest osa ka naaberriikidest üritusele tulemas on. Info: Rail Girls