Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul toetab VOLISe kasutuselevõtt osalusdemokraatiat ning muudab omavalitsuse otsustusprotsessi avatumaks.

"Linna- ja vallavalitsuste ning volikogude uus infosüsteem võimaldab kodanikel jälgida reaalajas omavalitsuste istungeid. See on suur samm kohalike e-teenuste arengus," ütles regionaalminister.

Infosüsteem on avatud lähtekoodiga ning kasutuslitsentsi omanik on riik, mis võimaldab VOLISt edasi arendada. "Kuigi riikide omavalitsussüsteemid on erinevad, võib tulevikus osutuda võimalikuks tarkvara rakendamine ka välisriikides," lisas Kiisler. 

Kiisleri sõnul võimaldab uus avalik teenus senisest enam kaasata omavalitsuse tegemistesse kohalikku elanikkonda. "VOLIS loob oma töökeskkonna volikogude ja kohalike omavalitsuste liikmetele ning näitab interneti vahendusel istungisaalis toimuvat koos päevakorra materjalidega ka avalikkusele. Lisaks saab reaalajas jälgida istungi protokolli valmimist," selgitas Kiisler.  

VOLISe projektijuht Henri Pook sõnas, et e-riigi võimalusi täiustava VOLISe pilootprojekt Jõgevamaal tekitas suurt huvi infosüsteemi vastu. "Valmisolekut VOLISe kasutuselevõtmiseks on väljendanud kõik Jõgevamaa omavalitsused ehk kolm linna ja kümme valda. Samuti on ka teised Eesti omavalitsused huvi üles  näidanud." 

Infosüsteemi saavad kasutada registreeritud kasutajad ID-kaardi või mobiil-ID abil. "Süsteemi registreeritud kasutajateks saavad VOLISega liitunud omavalitsuste volikogude ja juhtorganite liikmed ning ametnikud. Kodanikel pole istungi jälgimiseks ja materjalide lugemiseks vaja ennast sisse logida," lisas Pook. 

VOLIS valmis Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi toel ning regionaalministri valitsemisalas. Tarkvara arendajaks oli riigihankega valitud ettevõte Smartlink OÜ. Tarkvara funktsionaalsus- ja turvaauditi viis läbi Cybernetica AS ning projekti õigusnõustaja oli Auksmaa, Madal ja Partnerid OÜ.