Balti keti juubeli eel on Eesti Ajaloomuuseum kokku pannud põhjaliku näituse, mis teeb ülevaate ajaloost ning on kokku kogunud ka inimeste mälestused. Näitust ning inimeste mälestusi saad vaadata veebilehelt "Balti kett 25".

Kui Marju Lauristini ja Arnold Rüütlit näeme me Balti keti päeval seismas Toompea lossi ees, kus kett kohati suisa mitmekordne oli, siis pika inimketi inimestega tervenisti täitmine oli omaette väljakutse.

Nii meenutab ketis osalenud Asta Niinemets, et nende piirkonnas tundus, et ketti võib jääda ka auk: „Kolmveerand seitse tõmbus südame alt külmaks: teel haigutas mitmekilomeetrine tühik, üksikud paarikümnemeetrised ketijupid tundusid haledad ja armetud. Armas aeg, kas tõesti lendab kõik tuulde, kas tõesti veavad tartlased alt?! Ja siis nad tulid! Koorem munakive vajus südamelt kolinal unustusse, kui mööda veeres 14 kollast bussi, kõigil peal kirjad „MRP Tartu". Mõni minut enne seitset oli ahel paigas."

Eesti ja Baltikumi suurim meeleavaldus Balti kett toimus 23. augustil 1989, selles osales 600 kilomeetri pikkusel alal ligi kaks miljonit inimest.

Lõõmasid lõkked: õhtul toimus Eesti-Läti piiril ka suursündmus, keti lõpetamine.

"Minu korraldada oli meeleavaldus Läti-Eesti piiril, ühel heinamaal. Suurel heinamaal, seal oli plaanitud teha selle keti lõpetamise suur meeleavaldus, kuhu tulid inimesed nii Eestist kui Lätist," rääkis Delfile Heinz Valk. "Kavandasin sellise tuleriituse. Lasin teha sellise suure võllase, kus rippusid Molotovi ja Robbentropi nimed. See keti lõpetamine toimus õhtul hilja, inimesed tulid kohale küünalde ja tõrvikutega.  Mina tagusin seal veel šamaanitrummi ning lõkked pandi põlema"  kirjeldas Valk, kuidas toimus kurjuse sümboolne hävitamine.

Balti kett Eesti - Läti piiril, 23 august 1989. Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu, AM F 32595
Molotov-Ribbentropi pakti 50. aastapäev: Balti kett Nuia lähistel.  Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu.
Molotov-Ribbentropi pakti 50. aastapäev. Balti kett Nuia lähistel.  Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu AM F 32477

Balti kett Eesti-Läti piiril Molotov-Ribbentropi pakti 50. Aastapäeval. Autor: Tiit Veermäe. Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu.
Balti kett Eesti-Läti piiril Molotov-Ribbentropi pakti 50. Aastapäeval. Autor: Tiit Veermäe. Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu, AM N 35198