"Riigikogus seni tehtud töö peaks andma infot ka selle kohta, kuidas need inimesed, kes 2007. aastal Riigikokku valiti või hiljem sinna asendusliikmetena pääsesid, käituksid järgmises koosseisus. Üritan ka tuua välja põhjuseid, miks nii- või naamoodi palju esineti, hääletati ja osaleti.

See võiks aidata näha, kas valija favoriit on seda väärt, et teda Riigikokku valida. Oma järgnevates sissekannetes teengi kokkuvõte andmetest fraktsioonide järgi. Kuna andmeid on palju ning jutt läheks liiga pikaks, siis teen osade kaupa.

Esiteks peab ütlema, et 101 praegusest Riigikogu saadikust osaleb valimistel 91 ehk 10 liiget ei kandideeri üheski nimekirjas. Valijad ei saa hääletada seega ei Hannes Astoki, Iivi Eenmaa, Helle Kalda, Mari-Ann Kelami, Jaan Kundla, Rain Rosimannuse, Erik Salumäe, Ain Seppiku, Jüri Tamme ega Harri Õunapuu poolt, et neid järgnevaks neljaks aastaks enda esindajana Toompeale saata.

Alati kohal: Valeri Korb ja perekond Ratas

Täna alustan Keskerakonnast. Selle 28-st liikmest osalesid kõigil 475-l Riigikogu istungil kolm saadikut: Valeri Korb, Jüri Ratas ja Rein Ratas. Nikolai Põdramägi osalemisprotsent oli samuti 100, ent kuna ta sai saadikuks asendusliikmena, siis tema sai osaleda vaid 165-l istungil (NB! seda tuleb arvestada ka hiljem). Neile järgnesid protsendi alusel Enn Eesmaa, Helle Kalda, Tiit Kuusmik, Arvo Sarapuu, Kadri Simson, Toivo Tootsen, Marika Tuus ja Toomas Varek 99% osaletud istungitega (puudumisi vähem kui kaheksa). Ülejäänutel oli osalemisprotsent väiksem. Kõige vähem võttis istungitest osa Mailis Reps, kes mõjuva põhjusega puudumisi arvesse võttes oli kohal 88%-l istungitest.

Kõige aktiivsem esineja Keskerakonnast oli Jüri Ratas, ent kuna tegemist on Riigikogu aseesimehega, kelle tööks on tihti ka istungite juhatamine, siis ei ole objektiivne aktiivsusandmeid tema kohta kasutada. Niisiis olid aktiivsemad keskerakondlased Kadri Simson 836, Ain Seppik 706, Evelyn Sepp 672 ning Marika Tuus 631 sõnavõtu ja kõnega kokku nelja aasta jooksul. Kõige vähem võtsid sõna Vladimir Velman, kes esines 85 korda, järgnesid Nelli Privalova 91, Nikolai Põdramägi 108 ning Aadu Must 122 etteastega.

Kõige usinam hääletaja: Toomas Varek

Hääletamiste poolest olid Keskerakonnast aktiivsemad Toomas Varek 2336 korra, Toivo Tootsen 2325, Valeri Korb 2310 ja Enn Eesmaa 2273 hääletamisega. Poolthääletamiste poolest oli pingerivi samasugune, ent arvud vastavalt 2095, 2072, 2059 ning 2038 korda. Vastuhääletamiste rivis oli eesotsas Tootsen ja Korb 251 korra ning Rein Ratas ja Aivar Riisalu 250 korraga. Erapooletuks jäid hääletustel Aivar Riisalu 22, Lembit Kaljuvee kümme , Vladimir Velman kuus ja Kalev Kallo viis korda.

Kommentaariks niipalju, et väga hea osavõtuprotsent, aktiivsus sõnavõttudel ning hääletustel näitab, et Keskerakond üritas olla opositsioonis tõsine vastane koalitsioonierakondadele Riigikogu plenaaristungitel ning maksimaalselt küsida, pinnida ning survestada võimuliidu esindajaid. See algatab diskusiooni, mis on parlamendis ülioluline.

Samas on jäänud mulje, et Keskerakond pingutab ja vastandab end liigselt just seal, kus Eestis süsteemis väga palju enam teha pole ehk parlamendi üldkogu istungitel. Suurim töö käib meil riigikogu komisjonides ning istungid on tihti vaid vormistamise koht. Kuigi ma ei ole kursis saadikute aktiivsusega komisjonides, siis arvan, et oma retoorilise jõu sinna suunamine annaks erakonnale suurema võimaluse oma ideid ellu viia. Kui tegemist on aga tulevase valitsuserakonnaga, siis on selline diskuteerimise praktika ja kogemus kindlasti kasuks parlamendis vastava opositsiooniga suhtlemisel.

Järgneb!"