Siim Kallase esindaja vastas Toomas Kümmelile, et Kallas loobub VEB-fondi puudutavatele küsimustele vastamisest.

EPLi ja Delfi esindajale ütles Kallas ise, et avaldab kuskil "Eesti ajakirjanduses" hoopis arvamusloo. Taoline käitumine on Kallasele kindlasti kasulikum, sest ise kirjutamise käigus on võimalik eirata delikaatseid ja avalikkust huvitavaid küsimusi.

Seepärast avaldame taas (esimest korda viitasime neile küsimustele eelmisel nädalavahetusel) valiku olulistest küsimustest, mille vastuseid oleks lugejal huvitav kuulda kõrgeimal poliitilisel ametikohal töötavalt eestlasest poliitikult.

Alljärgnevate küsimustega ei soovi me vähendada Siim Kallase rolli Eesti rahanduse ning poliitika selginemisel eelmistel kümnenditel. Need aastad õpetasid meid mõistma, et olulisi poliitilisi ameteid mehitatakse aruandevõimeliste ning avatud poliitikutega.

Niisiis, küsimused, millele ühiskond ootab vastuseid.

1. Te määrasite enda asetäitja Eesti Pangas, Enn Teimanni, VEB Fondi juhtima. Esitasite ka esimese Reformierakonna osalusega valitsuse siseministri kandidaadiks sellesama Enn Teimanni. Kas Enn Teimann hoidis Teid kursis suuremate sündmustega VEB Fondis? Miks arvasite, et just Enn Teimann oleks Eestile hea siseminister?

2. Kas olete 1995. aasta alguses Eesti Panga presidendina saanud Venemaa Välismajanduspanga päringu kontodel oleva Vene residentide raha kohta (millele vastates Eesti Pank panigi toime võltsingu, mille eest Ardo Hansson ka vabandas)? Kas päringu suuna kohta tehti märge "idariikidest"? Kas saatsite selle edasi Enn Teimannile, ja jälgisite, kuidas meie riigipank sellele vastas?

3. Kas Teil on olnud nõupidamisi VEB Fondi teemal Vahur Krafti ning advokaatide juuresolekul? Kas Teile on jäänud mulje, et Vahur Kraft "ei mäleta" oma allkirja kontojääki 32 miljoni dollari võrra võltsinud dokumendil?

4. Milline oli osa nimetatud summast, mis laekus Ühispanka? Kuidas see jaotati?

5. Kas Teile tundus või ei tundunud ebaharilik loidus, millega Ühispank, PEP-i järglane, talitas Eesti Pangast PEP-i kaudu varastatud 10 miljoni dollari tagasinõudmist välispankadest? Kas selle "300% kasumiga naftabisnisesse aktsiaseltsiga Paradiso SAL" paigutatud raha "unustamine" võis olla eeltingimuseks, et Eesti Pank loovutas PEP-i koos hoonetega Ühispangale?

6. Mis nõu annaksite Nordea panga presidendile Vahur Kraftile? Kui ta tõepoolest kuulsat 32-miljoni-allkirja andes toimis Eesti Vabariigi hüvanguks, kas poleks vaikimise asemel parem nõnda vana asi selgeks rääkida?