Muidugi on olemas ajupestud baabade grupp, aga imperialismi toetavad ka paljud venelased, kes oskavad eesti keelt ja teisi võõrkeeli ning jälgivad ka muud meediat peale vene telekanalite. Paljud intelligentsed venelased on praeguse kriisi ajal muutunud Vene propaganda jaburusi kordavateks papagoideks. Mitte neid pole manipuleeritud, vaid nad ise on teadlikult otsustanud hakata infosõja lahinguvälja võitlejateks.

Jutt vene televisiooni ajupestud venelastest oli algusest peale natuke ebaveenev. Uuringute kohaselt on ligi kolmandik kohalikest venelastest kas siinse eestikeelse või venekeelse meedia jälgijad. Miks pole see muutnud nende seisukohti näiteks Ukraina küsimuses?

Väga paljud venelased oskavad tänapäeval eesti keelt piisavalt hästi, et jälgida ka eestikeelset meediat, lisaks on neil võimalus jälgida kohalikke venekeelseid väljaandeid. Ka otsus jääda vene televisiooni juurde on valik, mille iga inimene on iseseisvalt teinud. Paljud kohalikud venelased teavad tegelikult, et Ukraina sündmuste kohta on ka teistsugune seisukoht, aga millegipärast on nad teinud valiku uskuda Venemaa, mitte Ukraina poole seisukohti. Miks see nii on, polegi praegu nii tähtis.

Kõik probleemid pole kommunikatsiooniprobleemid. Juba ammu tehakse nalja, et kui ühte teemat arutavad kolm juristi, siis tekib neil neli arvamust. Sama on tihti diagnoosi panna üritavate arstidega. Kui vaene ja rikas vaatavad täpselt sama seadust, siis nende arvamused sellest võivad olla risti vastupidised, sest neil on ühiskonnas erinev positsioon ja seadus mõjutab neid erinevalt.

Seega ei tasu imestada, et ka paljud kohalikud vene haritlased toetavad Putini imperialismi. Kui Putin peaks Eestisse tungima, siis neid seina äärde ei panda, neile antakse pigem medaleid. Kui aga NATO suudab Venemaa Eestist eemal hoida, kaitsevad neid õigusriigi seadused. Mis viga niimoodi imperialist olla?

Kohalik vene telekanal on mõttetu raha raiskamine, pigem võiks tõesti Narva ujula ehitada, nagu pakkus Andrus Ansip.

Lõpetuseks tuleb öelda, et kohalik Eesti venekeelne telekanal ja üleeuroopaline venekeelne kanal Golos Jevropõ, mille pakkus välja Anvar Samost, on kaks väga erinevat asja. Golos Jevropõ võib ju rajada, aga see ei lahenda meie siinset probleemi, mille jaoks mõned venekeelset telekanalit tahavad.