Uudistekanal CBS avaldas möödunud nädalal teadusuudise, et aktiivne seksuaalelu võib muuta meid õnnelikumaks, tervemaks ja... rikkamaks.

Cambridge’is Anglia Ruskini ülikoolis majandusteaduste lektorina töötav Nick Drydakis kinnitas oma värskelt avaldatud uurimuses “Seksuaalse aktiivsuse mõju töötasule”, et korrelatsioon seksuaalse aktiivsuse ja palganumbrite vahel on ilmne. Uuring on korraldatud Saksamaal asuva maineka tööturu instituudi IZA tellimusel.

Juba ühes varasemas, Brasiilias tehtud uuringus tõdeti, et seksi sageduse ja teenistuse vahel valitseb seos, kuid Drydakis analüüsib inimeste rahulolu nende kahe näitaja põhjal laiemalt. Drydakis küsitles 7500 Kreeka elanikku vanuses 26–50.

Selgus, et seksuaalselt aktiivsed persoonid, kes mürasid nädalas neli või enam korda, teenisid 5 protsenti rohkem kui nende rahumeelsema ööeluga kolleegid. Ja need õnnetud, kel sekselu üldse puudus, teenisid omakorda 3,2 protsenti vähem kui need, kes ilmutasid intiimelu vallas mõningast ettevõtlikkust. “Tuleb tunnistada, et seksuaalne aktiivsus, õnnetunne, produktiivus ja sissetulek on omavahel seotud,” ütleb Drydakis.

Ma ju teadsin seda kogu aeg, hüüatas uudist lugedes rõõmsalt üks värskelt isaks saanud Eesti edukas investor.

Aga millest see seos tuleb?

“Inimesed vajavad armastust – nii seda, et nad armastavad ise, kui ka seda, et nad on teiste poolt armastatud (nii seksuaalses kui mitteseksuaalses plaanis), kui see on elust puudu, siis muutuvad paljud altimaks üksindusele, sotsiaalärevusele ja depressioonile ja see mõjutab ka tööelu,” seletas uuringu autor CBSile.

Seksuaalne aktiivsus on seotud selliste isikuomadustega nagu ekstravertsus, sotsiaalsus ja avatus kogemustele. Seksima ajab seltsivus, elamustejanu, soojus, aga ka enesekehtestamise võime, usaldus teiste vastu, empaatiavõime jne. Kõik need omadused on abiks ka kollektiivis väljaspool voodit. Kui keegi on häbelik või kergesti ärrituv või vaenulik, siis on tal tõenäoliselt probleeme nii tööl kui eraelus.

Drydakis rõhutab siiski, et tema uurimistulemusest ei maksa järeldada, et tihe pingutamine öösiti annaks alust tööandjalt palka juurde küsida.

Uurija ise aga peab tähtsamaks tulemuseks avastust, et seksuaalselt toimekad kaebavad harvemini tervise üle: neil esineb vähem suhkruhaigust, artriiti ja südamehaigusi.

Seda, et parem tervis on palganäitajatega seotud, teati varemgi, aga intiimelu mõju tööelule on seni vähem uuritud. Mõistetavatel põhjustel on seksuaalselt aktiivsed inimesed sportlikumad, nad kalduvad rohkem trenni tegema, neil on rohkem jõudu, vastupidavust ja nad söövad tervislikumalt.

Isegi need, kel oli terviseprobleeme, kuid kes seksisid aktiivselt, teenisid rohkem kui need, kes seksisid vähem! Ja see trend ei sõltu haridustasemest, erialast või seksuaalsest orientatsioonist.

Niisiis on vana hea tammsaarelik käibetõde, et tööd tehes tuleb ka armastus, taas kord ümber lükatud. Enne olgu ikka armastus, küll siis töö ka edeneb!

Miks seks ja raha seotud on, ei osata väga täpselt teadusekeelde panna. Üks põhjendus on näiteks selline, et inimesed, kes korralikku palka saavad, võivad rohkem kulutada kaaslase lõbustamisele: kingitustele-üllatustele ja kõigele sellele, mida nimetatakse eelmänguks hommikust peale.

Teine seletus on see, et suurem sissetulek muudab inimese atraktiivsemaks: tasub ju valida partner, kes suudab su elu huvitavaks teha nii päeval kui öösel.

...Jäingi mõtlema, mis siis Kreeka majanduse kokkuvarisemine õigupoolest põhjustas. Ja milleks anda Kreekale finatsabi?