Ent miks peavad need nõrgemad kartulikoori sööma, kui riigiisad oma kukruid täidavad?

Alushariduse pedagoog, kes töötab täiskoormusega – 35 tundi nädalas – ning keda seni tasustati alla vabariigi keskmise töötasu, hakkab palka saama veelgi vähem, kuigi riik lubas tõsta palka 4% ja Tallinna linn 8%.

Lapsed, need kõige tillemad, peavad taluma ebamugavusi, sest õpetajal on nende jaoks vähem aega – kuna vähendati õpetajate töökoormust, väheneb ka aeg, mida õpetaja saab lapsele pühendada. Lapsevanemad peavad endisest veelgi rohkem avama rahakotiraudasid, et nende võsukesed saaksid lasteaias inimväärselt aega veeta, sellal kui emme-issi tööl on.

Tallinna haridusamet saatis Tallinna linna lasteaedade juhatajatele kirja, mille alusel pidi iga lasteaed eelarvest kokku hoidma 8,5%. Lasteaed pole kunagi olnud tootev asutus ega saa selleks kunagi. Niigi on elatud kokkuhoidlikult. Kuna paljudel lasteaiajuhtidel pole enam kusagilt mujalt kokku hoida, siis asusid nad õpetajate palkade kallale. Vähendati õpetajate töökoormust, mis kajastub palgalanguses.

Tallinna haridusamet on loobunud igasugusest vastutusest ja pannud selle juhatajate õlgadele, kes peavad õpetajate töökoormuse ja palga vähendamise ellu viima.

Miks ei alustanud Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula oma töötajate koormuse kärpest, vaid läks kõige kehvema palga saajate, lasteaiaõpetajate palkade kallale? Jah, haridusametis kaotati ära lisatasud, kuid lasteaias pole keegi ammu mingisuguseid lisatasusid saanud. Pahandab eelkõige see, et haridusameti töötajatel säilitati siiski täiskoormus. Ometi on haridusametil ju nüüd tööd vähem, näiteks raamatupidajatele läheb palju vähem arveid. Raamatupidajate töökoormust vähendamisega võinuks samuti kokku hoida.

Abilinnapea Kaia Jäppinen räägib, et tuleb olla solidaarne – kui on majanduskriis, siis tuleb meil kõigil oma panus anda. Praegu aga tähendab see „solidaarsus“ minekut kõige nõrgemate kallale.

Haridus- ja teadusministeeriumi jurist Indrek Kilk kirjutab, et töökoormuse vähendamise lepingud, mida praegu lasteaedades tehakse, pole õiguspärased (EPL 28.02.09). Aga miks laseb haridus- ja teadusministeerium siis niimoodi teha? Kas Tallinna haridusametil on nüüdsest suurem võim kui haridus- ja teadusministeeriumil?

Suurimateks kannatajateks osutavad lapsed. Esiteks solgutatakse neid valverühmade vahet, kus neil on võõrad õpetajad. Koostöö lapsevanematega muutub valverühmade tõttu peaaegu olematuks – kui lapsevanem toob lapse hommikul nii vara, et laps läheb valverühma, ning õhtul tuleb nii hilja, et ta saab lapse kätte valverühmast, siis mismoodi toimib koostöö? Vahetame kirjakesi ja meile? See ei ole ju õige. Lapse arengu seisukohalt on siiski vaja vahetut vestlust lapsevanemaga. Samuti pole lasteaial enam raha osta õppevahendeid, mänguasju jms.

Praegused lapsed on aga ometi ju need, kes kunagi meie riiki juhivad ja tähtsaid otsuseid ellu viivad. Olgem siis nende suhtes ausad ja lojaalsed, sest nii kindlustame ka endale stressivaba vanaduspõlve. Ütleb ju vanasõnagi – ära tee teisele seda, mida sa ei soovi endale.

Aga selleks, et tulevane president saaks normaalselt kasvada ja areneda, peab praegune lasteaiaõpetaja oma palgast loobuma, sest muidu jääks tulevane riigipea ilma elektri ja kütteta.