Tänan siiraste nõuannete eest. Usun, et teate, et Eestis on kümneid tuhandeid inimesi, kes töötavad palga eest, millega on raske ära elada, aga maksavad ikka aastas sadu eurosid tulumaksu. IRL on selle ebaõigluse vähendamiseks välja pakkunud madalapalgaliste maksuvabastuse. Selle maksureformi tulemusena kuni 500 eurot teenivad inimesed edaspidi enam tulumaksu ei maksa, rohkem palgaraha saavad kätte ka kõik, kes teenivad alla 846 euro ja suurema tulu saajaid ei karistata kõrgema tulumaksumääraga.

Ma tänan Teid selle eest, et vaid päev pärast Jürgen Ligi ministriaja lõppu olete te rahanduskomisjoni esimehena kasutusele võtnud meie maksreformi hindamisel õigetel arvestustel põhineva kulunumbri ehk 120-140, mitte 250 miljonit eurot, nagu väidavad Reformierakonna poliitikud. Usun, et te teate ka seda, et meie reformi kulud ei erine oluliselt Teie koalitsiooni maksupoliitiliste sammude kuludest 2015. aastal ja on riigile lähiaastatel ka jõukohased astuda. Kui rääkida laiemalt, siis leidsite ju Teiegi kevadel vaid paari kuuga ligi 250 miljonit eurot valimiseelsete koalitsiooni lubaduste tarvis.

Mul on siiski hea meel, et meie erakonnad mõistavad, et Eesti peamine probleem ei ole mitte see, kuidas populistlike sammudega oma erakonnale parima julgeolekueksperdi mainet kujundada, vaid hoopis see, kuidas Eesti inimesed reaalselt toime tulevad ja kuidas meie majandusele tegelikult uus hoog anda. Paraku läheneme me probleemile eri vaatevinklist. IRL usub, et jõuka kodanikuühiskonna aluseks on haritud ja ettevõtlikud inimesed ja jõukuse loomist toetab madalam tööjõu maksukoormus.

Teie lahendused põhinevad aga riiklikul sunnil. Parimaks näiteks on Teie erakonna esimehe Sven Mikseri ettepanek "ergutada ettevõtjaid tööle" senisest üle kahe korra kõrgema 800 eurose riikliku alampalgaga. Samal ajal valitsuses olles tõstate te maksuvaba tulu aga vaid 10 euro võrra, mis aitab madala palgaga inimesi vaid paari euroga kuus. Kas sotside tegevust tuleks hinnata sõnade või tegude järgi?

Kõrgest alampalgast räägivad paljud sotsid üle maailma. Aga kas te ikka mõistate, et Teie esimees on pakkunud riiklikuks alampalgaks numbrit, millest vähem palka saavad ligi pooled Eesti tööinimesed. Ja kas te olete mõelnud, mis saab nende inimeste töökohtadest siis kui ettevõte sellist riiklikult pealesunnitud palka maksta ei jõua?

Tuletan meelde et tööandjale tähendab 800 eurose palga maksmine reaalselt ca 1400 euro suurust kulu. Miinimum palga kunstlik tõstmine viiks selleni, et ettevõte pannakse kinni ja inimesed lastakse päriselt lahti. Nii lihtne see ongi. Teie erakonna maailmavaatele on omane ümber jagada teiste inimeste raha. Aga sellised sotsialistlikud eksperimendid lõpevad tavaliselt sellega, et teiste inimeste raha saab otsa ja kannatajaks on ühiskonna nõrgemad liikmed, keda Teie erakond oma plakatitel kaitseb.

Teie eelarvetasakaalu toetavat ja laenuvõtmise vastast retoorikat on mul endise rahanduskomisjoni esimehena rõõmustav kuulata. Kui näeksin neid sõnu valgel lehel ja ilma autorita, arvaksin, et need on pärit Mart Laari, Taavi Veskimägi, Siim Kallase või hoopis Jürgen Ligi sulest. Paraku on riigieelarve tänu uuele koalitsioonile ja ka sotside lubadustele tegelikus miinuses ja me sööme järgmisel aastal kogutud sääste või peame laenu võtma.

See, et me osasid kulusid tasakaaluarvestuses arvesse ei võta, ei muuda seda fakti. Või kas Te mäletate kui Rahandusministeeriumi analüütikud arvutasid 2011. aasta valimiste eel Jürgen Ligi juhtimisel sotside valimislubaduste hinnaks kolossaalsed miljard eurot. Meie kogemus maksureformi kuluarvestustega näitab, et Jürgen Ligi juhitud Rahandusministeeriumi poliitikaanalüüse tuleb valimiste eel võtta tavalisest suurema veamääraga.

Ka meie kuludele väänati siis mõnuga juurde. Aga siiski oli miljard eurot või ka pool sellest Eesti valimiste kontekstis mõõdutundetu number. Muide, üks Teie põhilubadus puudutas ka Tartu-Tallinn maanteed. Mäletate? Kui ei meenu, lugege esmaspäevast Eesti Päevalehte. Seal on kirjas ka see, kuidas see lubadus Teie erakonna kodulehel seletamatul kombel moonduma hakkas.

Ja lõpetuseks. Mis te arvata, kes on selle tsitaadi autor? „Poliitilise visiooni eelarvestamist ei tohiks muuta nullsumma-mänguks, kus ühest kohast võttes ja teise pannes tuleb lõpptulemusena tänase eelarvenumbri piires tasakaalu jääda. Nullsumma-erakond, kes ei prognoosi plaanitavatest reformidest ühiskonnale täiendavat tulu, ei kõlba  kindlasti eeloleval perioodil Eestit edasi viima."

See on Teie erakonna esimehe Sven Mikseri tsitaat eelmiste Riigikogu valimiste ajast. Siis oli sobiv aeg solvuda Jürgen Ligi numbrite peale, mis ka peale allapoole korrigeerimist olid Eesti riigieelarvele selgelt üle jõu käivad. Kas te ikka jagate hr Mikseriga sama maailmavaadet?  Ehk oleks aeg tulla nende hulka, kes teie kirja pandud eelarvepoliitilisi põhimõtteid tegelikult jagavad?

Selge on see, et riigi suurenev sekkumine, lihtne ümberjagamine ja toetuste pidev suurendamine ei saa kindlasti olla Eesti edulooks.