Iseenesest pole Eesti-Vene ja Tallinna-Moskva liinil suhete arendamine sugugi halb. Moskva on suur linn ja kindlasti on seal kasutusel mitmeid kommunaalmajanduslikke lahendusi, mida ka meie siin vähemalt kaaluda võiksime. Ja kuna viiskümmend aastat arendati ka meie linnamajandust Venemaa omaga ühes rütmis, siis ehk on ka mõni kohaliku probleemi sealne lahendus meie argiellu sobilik.

Miks peaks omavalitsusjuht Paetile helistama?

Ja loomulikult keerab meedia siinkohal vindi korralikult üle. Näiteks lugesin uudist, kus kirjutati, et välisministeerium ei teadnud Savisaare visiidist Moskvasse. Ma küsin siinkohal — miks peakski välisministeerium seda teadma? Käisin minagi omal ajal abilinnapeana Soomes, Lätis, Saksamaal, Poolas ja Itaalias ning mitte kordagi ei teavitanud ma oma käikudest välisministeeriumi ametnikke. Sest kohaliku omavalitsuse esindaja tasand ei küündi riiklike huvideni ja nii on ka Savisaare puhul Moskvas tegu ei kellegi muuga kui Tallinna esimese “torujüriga”, kes koos sm Lužkoviga Moskva kommunaalmajanduse elu ja –valu takseerib.

Miks ja mida aga Savisaar Moskvas teeb, ei tea keegi. Muiates võiks ju kollast ajakirjandust tudeeriv inimene isegi öelda, et vast tema nõunik Batrakova teab, kuid tema juba ei ütle.

Veider, et “täiesti tavalisi” kohaliku omavalitsuse koostööteemalisi kohtumisi püütakse vaat et salaja läbi viia — nii olnud sõit ka seekord märgitud eelinfosse ning nagu meedias ilmunud lõigukestest võib aru saada, võeti Moskva-suund ette kaunis lühikese etteteatamisajaga.

Ikka sama ämber

Kummaline on see, et selline muster kordub ajast-aega ja alati kui on tulemas valimised, hakkab Savisaar Moskva vahet sõeluma. Kurjad keeled lausa väidavad, et endine Rahvarinde-aegne suurkangelane on tegelikult FSB-marionettnukk, kes vahetult enne valimisi ülemustelt korraldusi saab.

Mina seda ei usu. Sest võime me ju üleolevalt venelastesse suhtuda nende valju väljenduslaadi ja keskmisest kõrgema viinalembuse pärast, kuid rumalad meie idanaabrid pole kaugeltki. Luureagentuurid on venelastel väga tasemel ja usun, et küll leitaks ka paremaid viise palgalolevate inimestele info kättetoimetamiseks kui seda oleks kahtlaste visiitide korraldamine enda peakorterisse.

Ja lisaks on ju Savisaare poliitikukarjäär veenvalt tõestanud, et riigi esimest viiulit sellest mehest enam tõenäoliselt ei tule. Ehk milleks raisata aega mehele ja erakonnale, kes niigi pole võimelised isegi hea tahtmise korral Eestit hõbekandikul näljase vene karu ette tassima.

Nii võimule küll ei saa

Nii et seega viskab Savisaar Lužkoviga Moskvas viina ja vaatab kohalikke neidusid või arutab tõesti kommunaalprobleeme, kuid see polegi oluline. Oluline on see, et alati enne otsustavaid hetki mängib Savisaar maha viimastegi eestlastest poolehoidjate hääled. Ja alati annab ta meediale hambu kondi, teades vägagi hästi seda, millist kahju taoline teguviis põhjustada võib.

Meid viiskümmend aastat okupeerinud rahvaga saladuse loori taga semmimine on ohumärk igale eestlasele ja seetõttu peaks kindlasti ka kahe linna vahelised suhted olema läbipaistvamad.

Nii et siinkohal peaks keskerakondlased oma juhilt küsima — mis värk selle Moskvaga ikkagi on? Ja kas ei oleks aeg taolised tembutamised jätta ja mõelda, kas Keskerakonna kartus mitte just sellistest segastest visiitidest ja toimetamistest ei tule?