Olgu see Ärma siis ametlikult presidendi suveresidents. Sest praegu on ametlik residents ju ikkagi Paslepa. Miks me ei tea seda, kui palju kulutatakse Paslepa ülalpidamiseks? Ja kui palju kantselei sellest eelarvereast, mis ette nähtud riiklikus omanduses asuva Paslepa jaoks, läheb „vasakule”, st Ärmasse?

Lennart Meri kasutas Paslepa residentsi ja tema jaoks pandi mobiiliajastu algul vana mõisa juurde isegi mast püsti, et kantselei saaks mobiiliga lobiseda. Tore oli, said kohalikudki rääkida. Pasleppa investeeriti hulk raha, see tehti nüüdisaegseks residentsiks. Aga Lennu-taadu ajal ei olnud Paslepa kinni!

Jah, kui riigi esimene mees oli kohal, siis olid väravad suletud ja politseinik ütles viisakalt, et suvaline inimene sisse tulla ei või. Aga muul ajal lubati küll vaadata. Kohalike meeste paadid olid ikka sealses sadamas, vajutasid värava taga kella, rääkisid jutu ära ja said sisse. Läksid merele nagu niuhti ja võisid „vanaga” kai peal törtsu kalamehejuttugi rääkida.

Rüütel ei vajanud Paslepat, Ilves ka ei vaja, aga koht ise muutub üha kinnisemaks ja salastatumaks. Mõnikord kihutavad sinna mingid tundmatud eskordid, aga need on väidetavalt rohkem sellised kolmanda ešeloni peod.

Rüütel sai ametis olles oma isiklike (suve)kodudega hakkama, sinna ei pandud riigi raha. Proua Rüütel vist mõistab ka triikrauda ja nõela-niiti käes hoida, kultuurne inimene ikkagi. Ja kindlasti suutis Rüütel 15 minutit kepikõnni asemel muruniidukit lükata — hea koormus, mis muide ka Ilvesele kahjuks ei tuleks. Nüüd on aga Ilvestel selle kõige jaoks meie raha eest kinni makstud teenijad.

Presidendi proua ei peagi ise riideid triikima või lilli kastma, aga seda vaid ametlikus riiklikus elukohas pesidendiprouana elades. Koduabilise, aedniku ja aastaringse turvateenuse talunaine Evelinile suvalises Ärma talus peab peremees Toomas küll ise kinni maksma. Riikliku Paslepa arvelt eraomanduses Ärmat kinni maksta on ebaeetiline. Tahad soodustust, pead ajutiselt loobuma omanikuõigustest. Presidendi residentsis määravad elukorralduse hoopist teised tegelased — turvapealikud jms asjamehed, mitte omanik.

On kaks võimalust: kas minna Ilvesele meeltmööda Washingtoni teed või vähemalt sõnades vastuvõetamatu Moskva kombel. Praegu käitub sõnutsi läänemeelne Ilves täiesti Moskva kombel, kulutades valimatult ja hoolimatult maksumaksja raha. Oli meil hea lastetoaga härrasmees, siis oli mehena käituv kommunist, kas nüüd on tõesti käes bojaaride aeg?