Ilmnenud on kaks kummalist suunda: suistukeeld on mõjunud kui äraspidine karskluspromo. Kõrtsid on nagu nõiaväel tühjenenud. Vähe veel sellest — mittesuitsetajatest on saanud tulihingelisimad keelu põhjajad.

“No kui varem teadsid, et saad minna pubis mittesuitsetajate sektsiooni, siis nüüd tuleb kesklinnas pidevalt kõndida suitsuvingu sees,” kurjustas üks veendunud mittesuitsejast noor naine. “Ning kõik kohad on paksult konisid täis!”

Ta ei mõista, miks oli vaja täiskasvanud inimesi keeldude-käskudega piirata, selle asemel et nõuda kõrtsidelt vingemate ventilatsioonisüsteemide rajamist.

Aga noh, enam pole midagi mõtet rajada, nagunii on enamus inimesi otsustanud viia peo kas oma tuppa või aeda, kus keegi ei tule sigaretti suust tõmbama.

Ja seal ongi lõbusam aega veeta, sest baarid ja pubid ning klubid on kuidagi tühjaks jäänud.

Kiire vaatlus reedel-laupäeval Tallinna kesklinnas paljastas veel harjumatu vaatepildi: kõrtsides valitses läppunud vaikelu, samal ajal kui tänavatel käis suitsupilvede sees pidu ja pillerkaar. Võib vaid ette kujutada, kui vaimustunud on sellest peost nende tänavas kohalikud elanikud.

Aga kogu see pidu lõppeb kella 23, sest siis saabub öörahu ning väliterrassid tuleb kokku pakkida. Edasi tuleb suitsejatel ikkagi kolida joogiga sisse, sest õues rohkem sellega viibida ei või.

Ja nii ongi valida, kas käia ukse vahel suitsu tegemas või liikuda isiklikku koju pidutsema ning suitsetama. Mis muidugi elukeskkonna suitsuvabamaks tegemisele eriti kaasa ei aita.