Kui selline tulemus käes, siis europarlamendi koht on ka kindlalt olemas. See kehtib nii üksikkandidaadi suhtes, kuid niimoodi saab oma kindla koha kätte ka erakondlik nimekiri.

Valituks võib osutuda ka väiksema häältehulga või osakaaluga, kuid see sõltub juba teiste kandidaatide tulemustest ning on seega õnneasi. Eelmistel valimistel viis aastat tagasi sai ühe koha veel 8,7 protsendiga, kuid kümme aastat tagasi oli latt 10,5 peal. Selge see, et uskumatult väikese osakaaluga sisse ei saa, kuid ülima vedamise korral võib isegi 5-6 protsendiga piisavaks osutuda.

Kuid mismoodi on võimalik saada mitu kohta? Loomulik vastus ütleb, et mida rohkem hääli, seda suurem on ka kohtade hulk. Eks ta nii olegi, kuid ka siin on omad võimalused, mis esmapilgul silma ei torka. Kui me tahame teada, kas mõni erakond võiks saada kaks või isegi kolm kohta, siis me peame esmalt maha rehkendama need, kes saavadki maksimaalselt ühe koha või koguvad nii vähe hääli, et ei pretendeeri isegi parima vedamise korral ühelegi kohale. Tänase seisuga ei riski vast keegi ütelda, kui palju hääli saavad üksikkandidaadid ning Euroopasse mittemahtuvad erakonnad. Seletan siis oma mõttekäiku eelmiste valimiste numbrite abil.

Keskerakond oli lähedal kolmele eurosaadiku kohale

Viis aastat tagasi said Indrek Tarand, teised üksikkandidaadid ja joone alla jäänud erakonnad kokku 37,7 protsenti häältest. Kuid nende häältega saadi ainult üks koht. Suurte erakondade saagiks jäi 62,3 protsenti - seega muutus tunduvalt ühe koha väärtus. Enam ei läinud vaja mitte 14,3 protsenti, nüüd piisas vaid 10,4 protsendist, hea õnne korral ka vähemast häältehulgast. Tuletan meelde – Keskerakond sai valimistel 26,1 protsenti häältest, kuid selle hulgaga pretendeeris viimse hetkeni kolmele saadikukohale.

Mõne päeva tagused arvamusuuringud lubavad, et Tarand, teised üksikkandidaadid ja vähese populaarsusega erakonnad koguvad kokku umbes 22 protsenti häältest. Enam-vähem sama palju võiks saada Keskerakond. Kui nii jääb valimistelgi, siis saavad tsentristid kaks kohta. Nende valimiste intriig – kas tegelikud tulemused võivad muutuda nii palju, et Keskerakond võiks pretendeerida uuesti kolmele kohale? Eelmistel valimistel oli viimaste küsitluste ja tegelike tulemuste erinevus selline – Keskerakond ja Tarand parandasid viimase nädalaga oma seisu vastavalt 4 ja 11 protsendipunkti võrra, samapalju – 15 protsendipunkti – kaotasid kokku kõik ülejäänud.