Esimesed koolid hakkasid ProgeTiigri programmi järgi toimetama 2012/2013. õppeaasta alguses, koolituse läbisid 30 algklasside õpetajat. 2012. aasta lõpuks valmisid kõikidele kooliastmetele õppematerjalid.

Miks ma siis seda siin üle kirjutan? Esiteks pole kunagi üleliigne head uudist korrata. Teiseks sellepärast, et ProgeTiigri juhtum on tragikoomiline näide sellest, kuidas isegi nii väikeses kohas nagu Eesti info ei liigu. 1. juulil 2012 kuulutas Äripäev välja arvamuskonkursi “Edukas Eesti”. Arvamuskonkursi eesmärk oli “julgustada argumenteeritult arutlema, kuidas tagada Eesti majandusedu, tõsta elatustaset ja suurendada heaolu”. Ideid hinnati kolme kriteeriumi põhjal – originaalsus, lihtsus ja teostatavus; argumenteeritus ja stiil. Äripäev, EMT, Tallinna Kaubamaja ja Sampo pank panid välja ka väärika peaauhinna – 10 000 eurot. Konkursi lõpp oli 1. märts 2013.

Head ideed sünnivad korraga mitmes kohas. 13. juulil 2012 ilmus Äripäevas Tieto Estonia konsultandi Raul Ennuse artikkel pealkirjaga “Edukas Eesti: õpetame kõik lapsed programmeerima”. “Minu ettepanek on õpetada programmeerimist kõigile eesti lastele sissejuhatavalt juba põhikoolis ja näiteks süvendatult gümnaasiumis ühe õppesuunana,” kirjutas ta.

ProgeTiigri pressiteade saadeti laiali 31. augustil 2012. Kohe reageerisid ERR, Postimees, Delfi. Kommentaari küsiti Silicon Valleyst, mainekate välismaa väljaannete nimekiri on mitmetes kümnetes.

5. septembril 2012 kirjutas Äripäev pealkirja all “Eesti algklasside IT-õpe jõudis mainekasse ajakirja” sellest, et Tiigrihüppe Sihtasutuse kavatsus hakata koolides esimesest klassist programmeerimist õpetama pälvis maineka ajakirja Wired tähelepanu. ProgeTiigri avaüritus toimus 11. jaanuaril 2013 F-hoones. 4. märtsil avaldas Äripäev Age McCanni loovjuhi Heiki Urbala konkursiloo “Meie esimeseks võõrkeeleks saagu Python”, mille idee on lauses “Õpetame nii eesti kui kohalikele vene lastele esimeses klassis esimese võõrkeelena programmeerimiskeeli”.

28. märtsil kuulutasid Äripäev, Tallinna Kaubamaja ja Danske Bank välja 10 000 eurose peaauhinnaga arvamuskonkursi võitja. Neid oli kaks: Age McCanni loovjuht Heiki Urbala ja IT-konsultant Raul Ennus, “kes mõlemad käisid välja idee õpetada lapsed programmeerima juba esimestes klassides”.

Toredad ideed, kuid tegelik elu oli palju kiirem. Juba kolm kuud enne konkursi võitjate selgitamist, jaanuaris 2013 asusid ProgeTiigri pilootkoolidena programmis osalema 21 kooli üle terve Eesti.

Miks juhtub nii, et meie ühiskonnas jäävad väga olulised ja innovaatilised ideed otsustajatel, rahajagajatel ja ajakirjanikel kahe silma vahele? Mis kirjutajatesse puutub, siis on alati võimalik, et head ideed sünnivad mitmes peas korraga.