Seevastu üldist tendentsi ning pealkirjade rõhuasetust ei mainita. Kui võrrelda IRL-i elamisloaskandaali avalikustamist Keskerakonna idarahaskandaaliga, on meedia siiani olnud väga ettevaatlik. Keskerakonna puhul oli see absoluutselt vastupidine.

Me kõik mäletame eelmise aasta detsembrikuud, kui tehti õhtuseid Aktuaalse Kaamera erisaateid ning üleriiklikus meedias ilmus lõputult artikleid, milles süüdistati Keskerakonna juhti idarahaskandaalis. Ja muidugi küsiti Keskerakonna ründamisel alati arvamust „sõltumatutelt“ konkureerivate erakondade esindajatelt, kellel alati on varuks mõni solvav lisakommentaar. IRL-i poliitikute puhul on seda taktikat välditud.

Meedia sekkub mainekujundusse

Eesti meedias püütakse IRL-i puudutavat elamisloaskandaali kujutada kui ühe erakonna sisetüli ning väikest „seadusest tingitud“ eksimust. On välditud terve erakonna hukkamõistmist või juhtisikute naeruvääristamist. Keskerakonnast püüti aga isamaareetureid luua kõikvõimalike amoraalseid ajakirjanduslikke võtteid kasutades. Ometi on võimukoalitsiooni kuuluva IRL-i skandaal üleriiklik, ütleks lausa rahvusvaheline — puudutab ta ju kõiki EL-i liikmesriike.

IRL-i skandaali puhul mainitakse alati nende sügavat „isamaalist“ positsiooni ning arutletakse, kuidas võiks seda taastada. Välditakse erakonna kui terviku hukkamõistmist. Loomulikult ei meenutata ka IRL-i varasemaid prohmakaid ja skandaali. Meedia on justkui unustanud Laari personalipoliitika oma sõprade suhtes ning Savisaare pildi pihta tulistamise. Seevastu Savisaare 1995. aasta lindiskandaali püüti igast küljest meenutada ning tõestada Keskerakonda kuuluvate isikute riigireeturlikkust.

IRL-i eestseisuse oli õiglane, ent Keskerakonna „tõekomisjoni“ naeruväärne?

Kui Keskerakond moodustas laiapõhjalise komisjoni, ristides selle provokatiivselt “tõekomisjoniks”, hakati meedias kohe ironiseerima, et „komisjoni otsus on nagunii ette teada ning lõplik“. Seevastu IRL-i eestseisuse otsust, kuhu kuulusid praegu kahtlustatavad rahvusvahelise skandaali põhjustajad, kajastati kui sõltumatu komisjoni lõplikku otsust, mida „arutatakse“ edasi IRL-i volikogus.

Olles endine sotsiaaldemokraatide nõunik, panin suhtumise kardinaalset muutumist tähele ka ajal, mil Jüri Pihl oli erakonna esimees. Pihli kaebust kapole naeruvääristati; tema koostööd Edgar Savisaarega naeruvääristati — kõikidest sotsidest püüti luua puudlite kuvand. Jüri Pihli püüti alandada teleintervjuudel ning tõestada sajal erineval moel, miks ta ei sobi ühe erakonna esimeheks. Kui lähenesid erakonna esimehe valimised, võtsid osad meediaväljaanded endale lausa voli toetada just ühte kandidaati.

Pärast seda, kui meedia „lemmiklaps“ Mikser erakonna esimeheks valiti, muutus suhtumine sotsiaaldemokraatidesse automaatselt. Neutraalsed pealkirjad, pressiteadete laiapõhjaline kajastamine, arvamuse küsimine — kõik see hakkas kuuluma ja kuulub siiani sotsiaaldemokraatide igapäevaelusse. Kõikvõimalikku meediatööd on alati oluliselt lihtsam teha, kui meediaküljed ootavad sind avasüli.

President vaikib

Kui Keskerakonda oli vaja vahetult enne kevadisi parlamendivalimisi nõrgestada idarahaskandaaliga, võttis üllataval kombel ääretult ründava positsiooni ka muidu väga malbe president Ilves. Seevastu ühe võimuerakonna suhtes on president väga ettevaatlik ning väldib seisukohavõtte. Lubas Ilves ju pärast Keskerakonna rünnaku alla sattumist neid valitsusse mitte lubada. Nüüd on juhtunud valitsuserakonnaga sama tüli ning sõnu süüa oleks väga ebameeldiv.

Nüüdseks on kõigile selge, et kuritegu on toimunud. Mis ulatuses — see jääb veel selgitada. Keskerakonna puhul kuritegu ei toimunud, ometi lubasid nii kaitsepolitsei kui riigiprokuratuur endale sõna sekka öelda. IRL-i skandaali puhul on absoluutne vaikus.

Ootan juba huviga, missuguse hoiaku võtab meedia järgmise erakonda kuuluva inimese suhtes, kelle ebaseaduslikud toimingud avalikuks saavad, kuulugu ta mistahes erakonda. Kui peaks juhtuma, et meedia hakkab võrdselt kohtlema kõiki erakondi, pannes nüüdsest alates pealkirjadeks neutraalsed faktid, mitte emotsionaalseid seisukohavõtte, on sündinud ime.

Autor on keskerakondlane.