Müügil oli kaht sorti mandariine: pakitud, 14 krooni kilo, ja lahtised, 17 krooni kilo. Vaatasin, et pakitud mandariinid näevad etemad välja, võtan pihku, et korvi tõsta, kaalun käes — no ei kaalu see pakike küll kilogrammi. Võtan teise, kahtlaselt kerge seegi.

Kuivõrd kaal oli sealsamas, kaalusin mõned mandariinipakid üle. Tulemused siin: kiloses pakis 880, 820, 750 grammi mandariine. See ei saa olla juhus. See on teadlik ja süstemaatiline pettus, sest mitte ainsatki pakki, kus oleks kilost rohkem vilju olnud, ma ei leidnud.

Ka ei olnud pakkides puudu mitte ühe või kahe mandariini kaal, vaid ikka rohkem. See näitab, et väiksemad pakid ongi teadlik otsus, et mitte öelda lausa äriidee.

Kaalusin müüjaga õiendama minna, aga kuivõrd aeg oli napp ja Maxima müüjate eesti keele oskus, teadagi, vilets, loobusin oma närvide ja aja kokkuhoiu huvides. Mandariinid jätsin pahameeles siiski ostmata.

Sellest on räägitud palju, et kassas küsitakse kauba eest kõrgemat hinda kui see, mis müügisaalis märgitud. Mina kahtlustan, et kaaluga petmine võib olla samuti n-ö trend, mitte juhus ja mitte vaid Maxima probleem.

Soovitan kõigile tungivalt valmis pakitud kaubad alati üle kaaluda! Mina hakkan seda nüüd tegema ka kõigis teistes poodides. Kõik kaupmehed on meie petmise peal väljas, seetõttu peame üha valvel olema, et mitte kauba eest ülearust raha maksta.

Erkki Erilaid: Maxima ei peta

Erkki Erilaid, Maxima Eesti avalike suhete juht

Maxima kindlasti ei peta kliente pakitud kaalukaupadega. Kauba kaal selgub kliendile samamoodi nagu siis, kui klient ise puuvilju pakendab — inimene kasutab kaupade kaalumiseks kontrollkaalu või siis kaalutakse kaup kassas ja määratakse vastavalt kaalule selle hind.

Mingil juhul ei tule kliendil maksta hinnasildil välja pandud kilohinda, vaid ikka selle koguse eest, mida mandariinid tegelikult kaaluvad.

Kahjuks klient mandariinidega kassasse ei läinud ja ei küsinud ka müüjate käest selgitust.

Enamik kauplusekette kasutab Eestis sellist süsteemi, et kaalukaubad kaalutakse ja lõplik hind määratakse kassas. See on kliendile mugavam.

Seekord oli üks sort mandariine pakitud, et neid oleks kergem kassas eristada. Pakid tehakse eri kaaluga, et kliendil oleks võimalik valida just talle sobilik kogus.