Luterliku taustaga piimaverelistel on raske mõista solvangu suurust, mille osaliseks said muhameedlased algselt Taani ajalehes Jyllands-Posten ilmunud moslemeid naeruvääristavate karikatuuridega. Igatahes südamesse läks see neile väga ja mõne päevaga sai Taanist moslemimaailma paaria.

Me võime heietada sõnavabaduse ja eurooplaste iseolemise ja kes-teil-käskis-siia-ronida teemal lõputult, aga asi on väga tõsine.

Taanlaste Tallinna all saadud lipu peal trambitakse ja seda põletatakse nii Palestiinas kui Iraagis, kõvemad mehed koguni karjuvad: “Bin Laden, meie armas. Taani tuleb õhku lasta.” Ka omavahel rivaalitsevaid moslemeid ühendab üks idee — meie armsa prohveti solvajad peavad surema.

Pühapäeval panid meeleavaldajad Liibanoni pealinnas Beirutis põlema hoone, milles paikneb Taani konsulaat.

Laupäeval süütasid vihased süürlased Damaskuses Taani ja Norra saatkonna. Varem laotati seal Al Murabiti mošee ette Taani, Iisraeli ja USA lipud, et inimesed saaksid nendesse jalgu pühkida. Plakatid kutsusid Taani, Euroopa ja ameerika kaupu boikoteerima ”… kuni Taani on põlvili ja kahetseb seda sõnavabaduse farssi.”

Karjujad karjujateks, majanduslikud hoovad juba töötavad, Taani kaupu ei osteta. Arla Foods, suur Taani-Rootsi piimaettevõte, sai kõva rahalise matsu. Firma, mille aastane käive Lähis-Idas oli 480 miljonit dollarit kaotas turu. “Me oleme 40 aastaga ehitanud üles väga suure äri ja nüüd näeme, kuidas see lõppes viie päevaga,” ütles firma pressiesindaja Astrid Gade Niels BBCle.

Õige pea algavad Torinos olümpiamängud, sealne ajaleht La Stampa avaldas taanlastega solidaarsuse näitamiseks pilapildid kolmapäeval. Mis tunne võib aga lehemeestel olla, kui… siin tuleb kolm korda üle õla sülitada, juhtub midagi taolist, mis Münchenist juba kogetud. Massihüsteeria võib palju pommimehi liikuma panna.

Siis on hilja oma tarkust üles näidata ja kaltsupäid sõimata. Vapustus lööb silmade eest pimedaks ja kaua kardetud “tsivilisatsioonide heitlus” võib alata.

Igatahes USA ja Suurbritannia on oma kõrgete ametiisikute suu läbi teada andnud, et pilapiltidega etnilise ja usulise viha väljakutsumine on paha. Ei tea, kas hakkasid kartma. Karikatuurid maailmasõja põhjusena oleks eriti tobe variant.

Võib-olla pole asi üldse nii hull. Keevalised lõunamaalased karjuvad natuke, siis harjuvad ära ja elavad endist viisi edasi.

Mida arvate teie?