Viimastel nädalatel on Eesti avalikkuse tähelepanu köitnud lisaks Ukraina kriisile ja Reformierakonna poolt mainekujunduslikel eesmärkidel ellu kutsutud valitsuskriisile, ka lasteotuse tõstmise vajadus. Sotsiaalkomisjoni esimehena on see muusika minu kõrvadele, kuna just Reformierakonna vastuseisu tõttu on olnud  lastetoetuste tõstmine tabuteema. Tuleb meelde tuletada, et viimasel korral tõstis universaalset lastetoetust Juhan Partsi valitsus 2004. aastal, seda kahekordistades.

Kõigil on veel meeles Reformierakonna esimehe Andrus Ansipi poolt Riigikogu puldis välja öeldud seisukoht lastetoetuste suhtes: "Mis efektiivsusest saab kõneleda siis, kui riik lihtsalt kogub vaevaliselt maksuraha kokku ja siis külvab selle maksuraha ühtlase kihina lennukilt üle terve Eestimaa?" Just see seisukoht on olnud seni valdav, kui keegi lastetoetuste tõusu ettepanekut on lauale tõstnud.

Väike läbimurre tuli 2012. aastal, kui Reformierakond sattus Silvergate'i nime all tuntud rahastamisskandaali. Toona käis Reformierakond välja vajaduspõhise lastetoetuse idee, et avalikkuse tähelepanu oma rahastamisskandaalilt mujale viia. IRL suutis koalitsioonipartnerina läbi suruda lisaks veel otsuse, et universaalne, kõigile mõeldud lastetoetus alates kolmandast lapsest tõuseks pea 100-le eurole kuus.

Eelmise aasta lõpus oli lastetoetuste teema Riigikogu saalis arutusel ja minu väljaütlemised tekitasid koalitsioonis suurt pahandust. Kui sotsiaaldemokraat Eiki Nestor minu käest küsis, et millal siis lastetoetus tõuseb, vastasin: "Mina sooviksin, et tõuseks kohe, oleks tõusnud juba tükk aega tagasi. Ma loodan, et see tõuseb võimalikult kiiresti ja võib-olla koos teiega aastal 2015 poole aasta pealt, 1.juunist. Me ei tea seda."

Pean täna tunnistama, et sel hetkel ei osanud ma isegi mõelda sellele, et Reformierakond võiks oma lastetoetuste vastast positsiooni nii radikaalselt muuta ning lastetoetuste tõstmise eest võitlema hakata. Täna on nad välja öelnud, et koalitsiooni lõhkumise peamiseks eesmärgiks on lastetoetuste tõstmine. Selleks, et lastetoetusi tõsta, ei ole vaja lõhkuda eestimeelset koalitsiooni, vaid piisab juba Riigikogu menetluses oleva seaduseelnõu vastuvõtmisest.

Reformierakonna meelemuutuse tulemusel on lastetoetuse tõstmise osas tekkinud poliitiline konsensus. Sotsiaalkomisjonis on täna otsustamisel lastetoetuste tõstmise eelnõu, mille suhtes teen ettepaneku juba järgmisel nädalal see seadusena vastu võtta. Loodan, et kõik parlamendis esindatud jõud seda ettepanekut toetavad ning poliitiline kemplus lastetoetuste teemal lõppeb. Siis ei pea ka sotsid enam Reformierakonna ukse taga lapsetoetuse tõusu pärast sitsima ning tulumaksu langetama, vaid saavad rahulikult tegeleda oma maailmavaateliste poliitikaga.