Aga küsimus oli igati korrektne. Vaenlase ehk Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese kutsus nende õuele pidutsema ju nende peremees Kreml ise. Ja vaenlane julgeb veel välja ka ilmuda!

Muidugi loodavad našistid nüüd palehigis, et Ilves nende soovitusi kuulaks ja põnnama lööks. Et ta koju jääks. Saaks ju siis kõige kõvemini trummi lüüa nende "paganama Eesti natside kallal". Kedrata edasi oma väsinud külma sõja retoorikat ja eksistentsile põhjendust leida.

Eilne našistide demonstratsioon Moskvas Eesti saatkonna vastas oli kunagiste spektaaklite hale vari. Našistid (te ei tohi meid nii kutsuda, karjatab üks koleerilisema olekuga komissar eestlastele vahele) on ilmselgelt allamäge liikumas. Pole enam uhkeid lavastusi, kostüüme ega ka korralikku võimendustehnikat.

Paarkümmend norus olekus kutti. Kolm haledat plagu ja 15 minutit vaevukuuldavaid hõikeid. Nende selja taga tülpinud nägudega ukse vahel passivad tuletõrjujad, kelle väravate ees kogu etlus toimus.

Kõige targem oleks muidugi našistide aktsioon täielikult tähelepanuta jätta. Kuid omal moel on see oma marginaalsuses tähtis. Nende kokkukängunud tsirkus näitab ilmekalt, kui palju on ajad võrreldes kolme aasta taguse olukorraga muutunud.

Siis lasti Eesti suursaadikule gaasi näkku, nüüd kutsub Venemaa president Eesti riigipea ise külla ja saatkond Tallinnas mängib mõttega tunnistada Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt.

Muidugi pole see meeltmööda auahnetele lapsukestele, kes nägid Našide „pioneeri“-liikumises sobilikku sotsiaalset lifti oblastitest pealinna võimukoridoridesse. Kuid nüüd on nad tõepoolest saamas selleks, mida ennustas üks duumaajakirjanik juba aasta tagasi: kasutatud ja maharullitud kondoomiks.