“NATO vägede appitulek Eestisse sõltub ainuüksi sellest, kas säärane samm on sõjaliselt võimalik. Ehk siis eelkõige sellest, kas Eesti suudab kuni liitlaste tõsisema mobilisatsiooni läbiviimise, vägede ja nende varustuse ettevalmistamise ja kohaletoomiseni (mis võtab aega minimaalselt nädalaid, aga võib võtta ka kuid) ise ennast kaitsta,” arvab millest appitulek sõltub. “NATO abi ei sõltu üldse emotsioonidest, ideoloogiast või muust pehmest tilulilust. Sõltub ainult sõjalisest reaalsusest. Kui Eesti laseb ennast mõne nädala jooksul ära vallutada, on edaspidine jutt mingist NATO abist mõttetu.”

ruo aga ei usu, et keegi meile appi tuleks. “Mitte ükski NATO ega EU liige ei tule Eesti kui EU perifeeria prügikala eest oma elusid andma! Eesti päästaks vaid see, kui russ ründaks kogu EU-d ehk see, et suured riigid asuvad kaitsma end ja liitu. Koos sellega pääseks ehk ka Eesti…”

kaameliila arvab aga, et appitulek sõltub eelkõige sellest, kes meid ründab. “Eeldatakse, et sellist olukorda ei tule. Aga kui teoreetiliselt oletada, et siiski meid rünnatakse, siis oleneb sellest, kes ründab. Venega ei taha ükski NATO riik raksu minna, sealt saadakse naftat, gaasi ja mida veel, Euroopa on Venemaast sõltuv, tahab ta või ei. Ja kui oma nahk ja heaolu on mängus, siis vilistatakse lepingutele ja tuuakse lõdva randmega väike Eesti ohvriks, kedagi ei huvita ühe mõttetu pisiriigi saatus. Võiksime endast natuke seda õhku vähemaks lasta, nagu me oleks keegi. Suht tühi koht maailma mastaabis tegelikult ja meid lihtsalt kasutatakse oma huvides suurte poolt ära.”

arvamus on kindel, et ameeriklaste abi on meil oodata. “USA tuleb kindlasti. Nad kaalusid ju ka Gruusia sõjaajal abi Gruusiale, Eestile tuleks kindlalt appi. Jänkidel on juba selline ratsionaalne ja karm maailmavaade, et nad ei saaks niisamapealt vaadata. Euroopa pehmud vaevalt, kui mitte arvestada lähimaid naabreid, kes ise ka sel juhul ohus (Läti, Leedu, Poola ja isegi Rootsi). Soome pole NATO-s ja tõenäoliselt sõjalise ohu korral appi ei tuleks ka.”

Kuna lepingus on kirjas, et esimesed kümme päeva peab riik ise hakkama saama, siis usub Tiit, et pärast seda polegi Eestit enam vaja kaitsta. “Kuidas selles lepingus kirjas oligi, et esimesed kümme päeva peab (rõhk sõnal peab) riik vaenuliku rünnaku korral ise hakkama saama ja siis saabuvad liitlasväed olukorda lahendama? Kas aga meie riik suudab venelaste rünnakule kümmet tundigi vastu pidada, selles lubage sügavalt kahelda. Seega, ei mingit usku. Ajalugu lihtsalt kordub, suured lepivad omavahel krundi jagamises kokku ja elu läheb edasi. Kaua see eelmine vabariik kestiski? Ja kaua ta nüüd kestnud on? Mõelge!”