Kadri Ibrus just kirjutas tänases Eesti Päevalehes, mil viisil töötab Venemaa propaganda. Ega otsest valet peaaegu polegi, lihtsalt rõhuerinevused ja nüansid. Urmas Paeti ning Catherine Ashtoni pealtkuulatud kõneluse salvestus läheb just niisugusesse kategooriasse. Alla neelatakse taoline sööt aga peaaegu kindlasti.

Pikalt rippus ühe Eesti suure päevalehe veebileheküljel üleval uudis pealkirjaga „Paet: snaiprid võis tellida keegi Ukraina uuest koalitsioonist“. See on otsetõlge pealkirjast, mille olid videole andnud inimesed, kes selle veebi üles panid. Asjaolu, et meie minister oli vahendanud kellegi kolmanda osapoole sõnu, jääb paljude lugejate jaoks tahaplaanile. Kui juba mõjukas leht ise nii ütleb, kes siis ikka väga süübima hakkab.

Igal juhul saavutasid venelased oma eesmärgi. Mitte ainult ühe õnnetu pealkirja pärast – kõike saab parandada ning mõtlevad inimesed mõistavad, mille asi. Aga ütles Paet või öeldi Paetile ning tähtis polegi, mida mõeldakse Eestis. Kogu maailmale jõuab sõnum, et midagi nende snaipritega valesti oli. Kus aga suitsu... Näiteks võrguväljaandes gazeta.ru kaks vestlejat juba "jõudsid järeldusele".

Kusjuures tõsi, ega snaipritega kõik selge pole. Ukrainlaste ainus võimalus praegu propagandas kaotatud raund tagasi teha oleks usutavalt välja selgitada tõde. Muidu on ju Kiievis võimu haaranud fašistid, käib (venelaste, juutide, kelle iganes) tagakiusamine, geipropaganda vist ka ja näete: koguni Eesti välisminister ütleb, et ise tulistasite.

Paetille aga väike tunnustus: ta pälvis Venemaalt samasuguse „au“ kui USA välisministri asetäitja Victoria Nuland oma „Fuck the EU-ga“ – saada pealt kuulatud ja ära kasutatud. Olgu, mõlemad kõned tehti enne Venemaa invasiooni, kus võis lubada endale sinisilmset usku, et siivsad naabrid teiste telefonikõne ajaks toast välja lähevad. Aga praegu otsese vastasseisu tingimustes on avatud liinid küll kurjast. Võrdluseks: pärast Edward Snowdeni paljastusi ostis Vene FSB oma kõige tundlikumate dokumentide jaoks arvutite asemel trükimasinad. Eks jälgige, kui oskate!