Eelmisel aastal oli Riigikogu suunanäitaja ja võttis vastu kooseluseaduse, mis suurendab inimeste turvatunnet ning seega julgustab inimesi Eestis pere looma ja oma tulevikku siin planeerima. Kooseluseadus kaitseb elukaaslasi ja nende kasvatatavaid lapsi. Elukaaslased saavad võtta üksteise suhtes kohustusi ning leppida muu hulgas kokku pärimisküsimustes. Kooseluseaduse jõustumisega lõppeb ka praegune olukord, mille õiguskantsler on 2011. aastal kuulutanud põhiseadusega vastuolus olevaks, kus samasoolised paarid ei saa oma kooselu registreerida ning neile ei laiene pereelu kaitse.

Kooseluseadus loodi 2015. aastal kodanikuühendusi aktiivselt kaasates ja kooseluseaduse sihtgrupp on saanud seadusloomes tõhusalt kaasa rääkida. Selle tulemusena on meil seadus, mis vastab hästi nende inimeste vajadustele, kellele see seadus loodud on. Seadus kaitseb ka lapsi, kes samasooliste vanematega kasvavad, mis oli samasooliste paaride jaoks väga oluline osa kooseluseadusest. Korralikuks rakendumiseks tuleb veel aga vastu võtta rakendamise seadus, mille esimene lugemine toimub Riigikogus kolmapäeval.

Teisipäeval andis enamik Vabaerakonnast Riigikogus üle Paarkonna seaduse eelnõu, mille kohta on olnud võimalik meedia vahendusel lugeda, et see reguleerib inimeste varasuhteid, kuid kooseluseaduses me räägime ju perekonnast, mis on palju rohkem kui vaid varasuhted. Oleme mures, et Vabaerakonna eelnõu loomisel pole kaasatud eelnõu sihtgruppi, mis on osa seadusloome heast tavast. Lisaks jääb vaid varasuhteid reguleerides täielikult lahendamata nende perede küsimus, kus lapsed kasvavad samasooliste vanematega. Ometi on see väga tähtis ja need pered ootavad, et nende lapsed saaksid parema kaitse.

Loodame, et Riigikogu on ka sel aastal suunanäitaja ja aitab luua Eestit, mis on sõbralik kõikide perede vastu. Rakendamise seadus tagab, et kooseluseadus rakendub täielikult ning uuest aastast on inimestel õigusselgus ja kindlustunne tuleviku suhtes.

Helen Talalaev, Eesti LGBT Ühing
Reimo Mets, SEKY
Heino Nurk, Geikristlaste Kogu

Pöördumine ilmunud algdselt Eesti LGBT koduleheküljel