Oligi! Astusin rõõmsalt sisse, leidsin vajamineva kauba — mis loomulikult polnud mingi salat ega kananahk — ja olin juba kassa juurde jõudmas, et ostu eest tasuda, kui kuulsin rämedat naisehäält röögatamas: „Mis te siin teete! Kust te siia saite! Pood on suletud!“ Enne kui vastata jõudsin, et uks on ju avatud, jätkus sõnavaling tänitaval toonil: „Mis teil pole silmi peas või? Kas te ei näe, et pood on avatud kella üheksast?“

Ausalt öeldes ei tulnud mul sellise tooni peale enam ka ükski vabandav sõna huultele: ja milles ma siis süüdi olingi? Tulin teie poodi, tahtsin teile oma raha jätta, aga teie? Selle asemel, et lasta mul valitud kauba eest raha ära maksta, nõudis eesti keelt vene aktsendiga kõnelev müüja, et ma asja tagasi paneksin ja poest lahkuksin.

Sellal kui ma säärasest kohtlemisest rabatuna ukse poole taganesin ja omaette tõotasin, et ma sellesse poodi enam elu seeski oma jalga ei tõsta, ilmus kuskilt välja mingi lõhkistes ja määrdunud dressipükstes mehike, keda müüja minu kuuldes sõimama hakkas, arvates, et ehk on too ukse lahti jätnud. Minust nad sinna üksteist valimatute venekeelsete väljenditega õnnistama jäidki.

Olen küll juba pikema aja jooksul leppinud sellega, et müüjad enam ei naerata ning tihtilugu ka tere ei ütle, aga sõim on siiski juba liig. Kas tõesti peab majanduslangus nii suureks minema, et kõik need ärajoonud nägudega Maxima ja Grossi poodide viimaks müüjad lahti lastakse? Eesti keelt nad niikuinii ei oska, ei tahagi osata.

Nähes, kuidas odavmüügikettide müüjad kalaseid käsi riietesse pühivad, hakkab mul halb. Nende tülpinud näod reedavad, et klient on nende jaoks tüütumast tüütum putukas. Seda nähes igatsen ma taga turumajanduse algusaegu, mil omanikud oma töötajad naeratama ja viisakalt suhtlema õpetasid ja päris häid tulemusi saavutasid.

Teeninduskultuuri viimase aja allakäik on aga lihtsalt kohutav. Kahjuks kehtib see ka teiste, siin nimetamata kaubakettide kohta. Isegi kõrgema hinnatasemega kaubanduskeskustes haigutavad müüjad kliendile näkku ja ei viitsi korrektselt suhelda. Masendav!