Aastaid tagasi oli võimalik poest alkoholi osta 24 tundi ööpäevas, siis piirati see ajavahemikuga 8-23. Kas alkoholitarbimine vähenes tänu sellele? Pigem vastupidi. Nagu ütleb dotsent Jüri Kõre, on alkoholitarbimine Eestis ilmselgelt omandanud mõõtmed, mis ohustavad rahvuse järjepidevust.

See on selge märk, et senine alkoholipoliitika (või selle puudumine, labast müügipiirangut ei saa ju poliitikaks nimetada) on olnud täielik läbikukkumine.

Konjuktuuriinstiituudi küsitluse kohaselt peab 77% Eesti elanikest vajalikuks riigipoolsete sammude astumist alkoholitarbimise vähendamiseks ja mina olen selle 77% sees. Kindlasti tuleb midagi ette võtta, ennekõike nooremate nimel. Aga see, et poes saab alkoholi osta vaid teatud kellaajal, ei tähenda veel, et alkoholi tarbitakse vähem. Pigem vastupidi.

Kuni alkohol oli 24 tundi ööpäevas saadaval, sain ma hilja õhtul töölt tulles vabalt endale ühe õlle osta, kui soov tekkis. Vahel soov tekkiski, ja soov sai rahuldatud. Nüüd aga, kui sellesamuse õlle ostmine osutub peaaegu et kuriteoks (öösel müümine ongi kuritegu, ostmine veel pole), jääb mul üle:
a) nuriseda midagi roppu nina ette ja minna magama (sellist käitumist vist riigikogulased oma unenägudes näevadki);
b) minna pubisse (hea valik, kui kõrvaltänaval pubi on);
c) varuda märjukest päevasel ajal — see on minu ja paljude minu tuttavate valik.

Variandiga c muutus alkohol kättesaadavamaks, kui ta varem oli, mis omakorda tähendab, et õlu on mul nüüd alati käeulatuses. Vanasti oli ikka nii, et kui tekkis öösel uljas mõte “jooks ühe õlle”, siis pidi ennast diivanilt püsti ajama ja poodi lohistama, ning tihtipeale jäi see käik tegemata (ei viitsinud riidesse panna jne). Aga nüüd on vaja teha vaid kaks sammu külmkapi juurde, ja ongi olemas, külm ja hea.

Korraga märkasin, et olen “tänu” öisele alkoholimüügikeelule olen hakanud rohkem õlut jooma. No ma tänan, kallis partei ja riigikogu, sellise “muretsemise” eest, tõsised tänud, ausalt.

Juba keelamine ise tekitab tahtmise keelu vastu teha. Kuna igal pool räägitakse aina alkoholist ja sellest, kuidas veel võiks seda keelustada, siis teatud osa noor reageerib asjale üheselt ning hakkab jooma — alkohol on keelatud, järelikult peab lakkuma!