Paar kuud tagasi kirjutasime Delfi arvamusküljel: "Peaminister Andrus Ansip on üle kuue aasta olnud peaminister ja üha enam arutatakse, et kaua avalikkus teda veel vastu võtab ja kaua ta ise suudab seda ametit pidada. Variante, kuidas taanduda, on mitu. Täna pole neist ükski väga päevakajaline, kuid ära tabada väärika ja võitjana taandumise hetk, on keeruline kunst./.../ Hetk, mil Ansip peab ametist lahkuma, võib olla pigem lähedal kui kaugel. Aga me ei räägi nädalatest ega kuudest. /.../ Aga miks, millal ja kuidas Ansip võib kunagi Stenbocki majast välja kolida: 1. Ansip lahkub ise. Nagu tegi Tony Blair 2007. aasta talvel, mil kuulutas, et astub juunis tagasi; 2. Ansip kaotab valimised; 3. Ansip saab partei sees konkurendi; 4. Reformierakonna reiting kukub; 5. Eurokriis jõuab Eestisse."

Viimase paari nädalaga on džinn pudelist välja lastud. Rahulikus Eestis on kahel laupäeval peetud valitsust ja peaministrit rängalt kritiseerivad meeleavaldusi, Eesti ajakirjanduse juhtkirjades räägitakse nagu kokkulepitult Ansipi valitsmiskriisist, ukse all on suured streigid, poliitiliste konkurentide retoorikast rääkimata.

Avalikult Reformierakond probleemi muidugi ei näe. Neil on paar stamploosungit - Ansip on Eesti kriisist välja aidanud ja vasakpoolne valitsus hävitaks Eestis aastatega kogutud rasvakihi. Mõlemad loosungid vastavad tõele, aga see ei päästa rahvast Ansipi-väsimusest ja Ansipit lihtsalt tüdimusest.

Kes võiksid olla Ansipi mantlipärijad partei ja valitsuse eesotsas? Eesti parimatest poliittehnoloogidest koosneval Reformierakonnal ei tasu avalikkuse ees öelda, et nad pole alljärgnevat mõttemängu ka ise teinud.

1. Keit Pentus. Keskkonnaminister ja Reformierakonna ühe aju Rain Rosimannuse elukaaslane. Hoiab praegu madalat profiili, sest ei taha avalikkust oma nime ja näoga ette ära väsitada. Omab erakonnas võrdlemisi suurt toetust. Võiks olla reklaamikampaania - Eesti esimene naispeaminister! - sobilik kangelanna.

2. Urmas Paet. Välisminister, kelle populaarsus oli veel hiljuti vähemalt sama arvestatav kui peaministril. Kui Pentuse peaministri-ambitsioonis pole kahtlust, siis Paeti puhul pole see sugugi kindel. Avalik kuvand võib olla Ansipile liiga sarnane.

3. Kristen Michal. Kaval poliittehnoloog, kes on hea tulemuse nimel paljuks valmis. Võimalik, et peaministri ametiks veel liiga kogenematu, kuid see-eest on tal arvestatav hulk parteisisest toetust.

4. Keegi üllataja. Täna on seda nime raske ennustada, sest Reformierakonna hierarhia on väga kinnine ja süsteem soosib oma kasvandikke, mitte mehi-naisi väljast. Aga võimu säilitamise nimel on varemgi kompromisse tehtud.