Kes ei mäletaks üleüldist imestust, kui korraga hakkas Nõmme linnaosalehes ilmuma igas numbris uue linnaosavanema fotosid ja juhtkirju. Kõik, mis linnas hästi, oli linnaosavanema teene. Toonast olukorda sobiks kokku võtma üks raadiouudiste poolt eetris etteloetud libapressiteade, mis teatas et tänu Urmas Paedale tõuseb Nõmmel päike ülejäänud Tallinnast kümme minutit varem.

Kolm aastat peale Paeta sisenes poliitikasse suurem seltskond tema eakaaslasi, kes nimetasid end Res Publicaks. Nemad tõid kaasa masspostituse, majasuurused Juhan Partsi plakatid ja riigi poolt rahastatavate MTÜde raha kasutamise poliitilistel eesmärkidel.

Raudne, Reinsalu, Parts ja Vaher lõid mittetulundusühendusi paremale ja vasakule. Nende sõber, Res Publica poliitikasekretär Kaur Hanson kasutas Lastevanemate Liitu. Ken-Marti Vaher ja Urmas Reinsalu postitasid valimiste eel oma valimisringkondadesse kirju, mille eest tasus Koduomanike Liit. Juhan Parts aga tegi viimaste valimiste eel valimisreklaami Kredexi raha eest, saates oma valimisringkonda Tallinna Kesklinnas, Pirital ja Lasnamäel laiali masspostituse, mis pidanuks sisaldama infot korterelamute rekonstrueerimistoetuse kohta, aga sisaldas ka minister Partsi pilti ja pöördumist ning ei maksnud kandidaadile endale midagi. Kodanikuühiskonna Sihtkapitali toetusel saab oma valimispiirkonnas lehte välja anda ka IRLi liige Liisa Pakosta.

Ega IRLi maruline riigi raha kasutamine oma poliitika rahastamiseks ole jätnud mõjutamata ka tema partnerit Reformierakonda. „Kui vaadata seda, mis erakonnast on meil sotsiaalminister, siis ma arvan, et tegemist on ühe järjekordse näitega, kus nö enda valitsemisalas olevat ressurssi üritatakse oma erakonna reklaamimiseks ära kasutada,“ hindas 2009. aastal Töömessi ümber toimuvat valimiste hea tava valvur Marek Reinaas.

Reformierakond sellisest kriitikast aga ei heitunud. Vastupidi, sai aga ainult hoogu juurde ja 2010 reklaamisid juba Ansip ja Ligi end euroga. Ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse (MISA) nõukogu esimehe Laine Randjärve ja MISA juhataja, samuti reformierakondlase, Tatjana Muravjova otsusel paigutati riigi raha venekeelsetesse filmidesse reformierakondlastest. Nii loodi isikufilmid tänastest Reformierakonna Riigikogu liikmetest Tiina Lokk-Trambergist, Andrei Korobeinikust ja Mati Raidmast. Oma filmi sai ka keskkonnaminister Pentus-Rosimannus pealkirjaga „Keskkonnaministriga loodusest ja ilu olemusest“. Aasta tagasi veel Reformierakonnas heas kirjas olnud eurosaadiku film kandis aga pealkirja „Kristiina Ojuland maal, maa all ja merel“. Mitte-eestlaste integratsiooniks mõeldud raha kasutati parteipropagandaks, selle uurimiseks loodi komisjon ja sinna see sumbuski.

Nende väärkasutuste taustal paistab Tartu linnapea Urmas Kruuse, kes linnaeelarvest toetatud triatloni reklaamplakatitel valima kutsus, tõesti lihtsalt sportlike eluviise propageeriva omavalitsusjuhina, mis sest, et linnapea ise triatlonil ei osalenud.