Kas tahaksid, et sulle makstakse palka ägedate küsimuste küsimise eest? Enamik inimesi jääb enne vastuse andmist tõenäoliselt kõhklema. Palka makstakse ju õigete vastuste andmise ja asjade õigesti ärategemise eest! Küsimusi küsivad ju need, kes on rumalad ja ei tea, kuidas asjad käivad!

Kui esimesed inimesed oleksid lähtunud põhimõttest "targad küsimusi ei küsi", siis elaksime siiani koopas. Suurem osa meie heaolust ja igapäevaselt kasutatavatest vahvatest lahendustest tuleneb sellest, et keegi oli uudishimulik ja küsis "Miks?" või "Kuidas saaks paremini?".

Ülaltoodule vastandina kehtib ka arvamus, et ägedaid küsimusi peaks küsima keegi minust targem, oma ala spetsialist. Kartus näida rumalana on üks neljast põhjusest, miks me ei küsi põnevaid küsimusi.

Selleks, et inimesed julgeksid küsida huvitavaid küsimusi väljaspool enda eriala, tuleb neile selleks anda turvaline võimalus. Tartu Ülikooli ideelabor on üks selline koht, kus kõigi valdkondade teotahtelistel inimestel on võimalus küsida põnevaid küsimusi ja leida neile säravaid lahendusi.

Nii näiteks tulid ideelaborisse kolm biotehnoloogia tudengit ideega meditsiiniõdede töö lihtsustamiseks. Vaatamata sellele, et medõdede töö oli neile võõras valdkond, otsustasid nad oma ideed siiski edasi arendada. Tudengite ideeks oli tabletimasina väljaarendamine, mis automaatselt jagaks õiged tabletid õige patsiendi topsikusse. Medõe ülesandeks oleks vaid tablettide laiali kandmine.

Kui tabletimasin on vastus, siis mis on küsimus või probleem?  Leppisime kokku, et enne kui masinat arendama hakata, küsivad tudengid mõnelt haiglalt luba tabletijagamist pealt vaadata. Enne haiglasse külastusvisiidile minekut arutasime läbi, mis on head küsimused, mida küsida.

Kahe nädala pärast olid tudengid tagasi arusaamisega, et tabletijagamise masinat on haiglal sama palju vaja kui hobuse rautamise automaati. Tegelik ajaröövel on hoopis kuskil mujal - medõdede paberitöös.

Kuigi probleemi võiks lahendada tarkvaraga, siis ei aita ka see, sest tarkvara on ju juba olemas. Nii otsisidki tudengid koos medõdedega välja vormi, mida kõige rohkem täidetakse ning mõtlesid välja, kuidas seda vormi vaid paari klikiga täita.

Teisisõnu - parem küsimus andis parema lahenduse!