Mööda feissbuuki levib, küll liiga aeglaselt, üks arvutus. Selle autori nimi on Tanel Trööp ja arvutus ise puudutab Estonian Airi ning Tero Taskilat ja see on piisavalt kaunis ja lühike, et tervenisti ära tuua.

Riik on Estonian Airi aktsionär. Meie olemegi Riik.

Tegin aktsionärina arvestusi:
Tero Taskila sai aastal 2011 palka 232 596 eurot, mis läks ettevõttele koos lisamaksudega maksma 312 609 eurot. Sellel aastal on Tero Taskila saanud palgatulu 332 800 eurot, mis koos lisamaksudega on ettevõttele läinud maksma 420 146 eurot.

Lahkumishüvitisena võtab suur juht kaasa 99 687 eurot, mis koos lisamaksudega ettevõttele teeb summaks kokku 133 979 eurot. Tema palgakulu koos maksudega on seega 866 734 eurot.

Sellel aastal on Tero Taskila poolt juhitud Estonian Air teeninud kahjumit 20 200 000 eurot.
Eelmisel aastal oli kahjum 11 200 000 eurot.

Kokku on seega Tero meile kui aktsionäridele maksma läinud 32 266 734 eurot, ehk 32,27 MILJONIT eurot.

Viimase rahvaloenduse andmetel elab Eestis 1,29 miljonit inimest. Lihtne arvutus näitab, et IGAÜHELE meist läks Tero Taskila maksma 25,01 eurot. Ehk iga Eestimaa pinnal hingav kodanik vanuses 0 ja rohkem aastat maksis oma taskust ja vastu tahtmist 25 eurot! Minu perele läks Tero Taskila maksma 125,00 EUR (ükssada kakskümmend viis eurot)!
Juhan – tõmba minema ja ilma igasuguse kompensatsioonita!

Enesest mõista jagasin mina seda kohe edasi. Soovitan ka teistel. Kuigi lugupeetavale on ka mõningaid etteheiteid. Ent alustuseks heast.

On äraütlemata tore, kui keegi viitsib meenutada, et Riik ei ole mingi asi iseenesest, vaid siiski selle maa inimestele kuuluv riistapuu. On äraütlemata tore, kui inimesed vahel viitsivad arvutamise ette võtta, mis selle riistapuu pidamine inimestele maksma läheb.

Omal ajal sai ennastki sellega lõbustatud, et jagatud järjekordse riikliku programmi maksumus kõigi kodanike ninade peale ära, vanad, haiged ja sülelapsed kaasa arvatud. Miljard ei ütle kellelegi midagi, aga härra Trööpi väljaarvutatud 25-st eurost saab igaüks aru. Ütleme nii, et - lähenevaid jõule arvestades - selle eest saaks priske laua neljale-kuuele, kust valgepeagi puudu ei jääks. Lennukipiletit Eesti Aerust sellega aga ei saaks. Nii et hurraa ja, palun, levitage.

Asja teine külg

Igal asjal on siiski mitu otsa. Kõigepealt tundub Tero Taskila manamine juba liiast. Otsekui oleks mees mingi Põhja Konn, kes tuli paljukannatanud Maarjamaale hävingut külvama. Lõbus on muidugi mõelda, et juba noor Tero unistas ärikoolis, kuidas ta laseb põhja Air Balticu, siis Estonian Airi ja see on alles selleks, et näidata, mida ta suudab.

Ei usu hästi. Tero Taskila näib pigem tüüpiline ärikooli toode. Kel on jätkunud vastupidavust koosolekutel istuda ning taipu neil võitja poolele jääda. Seeläbi ametiredelil tõusta. Sihukest rahvast on Euroopa Liit täis, võta üks ja viska teist. Pealegi, tala saades heitus Taskila nagu tavaline inimene ning tegi seda, mis ehmatusega tehakse: plagas ja peitis ennast ära. Olnuks ta suli, olnuks tal suurepärased seletused varrukas, maailma ausaim nägu peas, asi poolel teel kuskile Euroopa kohtusse.

Pealegi polnud see palk maailma mõõtmes nii suur midagi. Keskmise rahvusvahelise heategevus-, abi- või õiguste kaitse organisatsiooni juht hüüdnuks Taskilat kohates: „Vaene! Kükki!“ Keskastme spetsialist samamoodi. Niipalju siis kurja juure kaitseks. Heast peast ja üldsuse pahameele ärateenimiseks.

Aga nüüd tõsisem aga

On viga – mida ka ise omal ajal läbi lastud – jagada ükskõik milline riiklik kulu kogu elanikkonnale. Muidugi kõlab liigutavalt, et sülelapsed kaasa arvatud. Kuid vaataks asjale otsa – sülelapsed ei teeni raha ega maksa makse, samuti (enam) pensionärid, samuti riigipalgalised ehk niinimetatud avalik sektor. Riigil ei ole oma raha, ma ei väsi korrutamast, et see on rahateenijatelt võetud ja ümber jaotatud. Tööde ja teenuste osutamiseks, mida maksjad sageli tellinud ei ole – kas keegi mäletab, et oleks alla kirjutanud soovoliniku töölepingule? Aga sa maksad talle.

Niisiis on tegelikult hind hullem, sest maksjaid on vähem.

CIA Factbook annab Eesti tööealise elanikkonna suuruseks 704 400 inimest. Muide, rahvaarvuks 1 274 000... Jänkid ilmselt kasutavad mingeid muid andmeid, aga liitlase andmete kasutamine pole vist kuritegu? Tööpuudus on nende järgi 12,1 protsenti. Seega võime maksjate hulgast sipsti maha arvata 85 000. Järele jääb 620 000 maksumaksjat.

Eesti Statistikaamet aga annab eelmise aasta hõivatute arvuks 609 000. Väga vahet pole, aga kui juba kodumaale tagasi jõutud, võtame siis 609 000.

Seesama Statistikaamet annab avalikus sektoris hõivatute arvuks 159 000 inimest. Lahutame jälle ja järgi jääb 450 000 inimest, kes ei saa palka tänu riiklikule ümberjaotamisele. Kui me nüüd härra Trööpi pakutud arvutuse uuesti teeme, siis saame, et Eesti Aeruga sai keskmine maksumaksja vastu pükse 71 euro 70 sendiga.

Seegi pole täpne

Tuleb aga kohe endale tuhka pähe raputada - ka see arvutus pole täpne. Siin pole arvestatud hämarat kolmandat sektorit, mis suuresti riigirahadele toetub. Tõenäoliselt on tegelike maksumaksjate arv veelgi väiksem. CIA annab riiklike kulude protsendiks sisemajanduse kogutoodangust 38,2 %. Kuid ka avaliku ja kolmanda sektori kõrgepalgaliste mittemidagitegijate molutamine loetakse osaks toodangust. Nojah, selliste arvestustega tegelgu targemad.

Igal juhul, arvutada on tore. Just niimoodi, et tunda, kui palju kodaniku tasku valitsejate läbi pihta saab. Näiteks:
selle aasta riigieelarve planeeritud tulu oli 6 107 711 987 eurot. Jagame ära 450 000 peale ja etskae: 13 572 eurot ja 69 senti tuleb ära.

Ei oskagi midagi öelda. Mõni peab ikka jubedalt makse maksma, mis muud. Ja eks käibemaksu ja aktsiise maksavad ju kõik.

Kulude poolest: kiirabiteenus maksab aastas 26 839 922 eurot, mis maksjate peale ära jagades teeb 59 eurot ja 64 senti aastas. Tervise Arengu Instituudi hoolitsus maksab 8 356 673 eurot aastas ehk igale maksjale 18 eurot ja 57 senti, mis mitte millegi eest ei olegi ju väga palju. Soovoliniku saab maksumaksja 13 sendi eest aastas, sest 59 786 eurot see putka aastas maksab. Väga odavalt saadud, eks.

Ja nii edasi. Tõmmake endale rahandusministeeriumi leheküljelt riigieelarve ja arvutage ise. Nagu ütles minu matemaatikaõpetaja: aju läheb ainult käärulisemaks.