Üks rahvakogu arutelupäeva küsimustest keskendus riigikogu liikmete kuulumisele riigiettevõtete nõukogudesse. Adamsi sõnul peaks riigikogu liige olema vabastatud muudest kohustustest ja elatise hankimise muredest, et maksimaalse kasuteguriga teha oma tööd riigikogu liikmena. See ei tähenda, et kõik riigikogu liikmed alati seda teeksid, aga riigikorraldusliku ideaalina tuleks seda tema hinnangul ette näha.

Adamsi sõnul on demokraatiates välja kujunenud olukord, et riigikogu liige ei tegele tavaliselt riigikogu töö kõrval veel mingisuguste töökohustustega. Vastupidine olukord peaks olema üldiselt erandlik, aga mitte keelatud.

Samas tuleb vaadata ka seda, kuidas riigiettevõtete nõukogudesse inimesi määratakse. Rahvakogu arutelupäeval Delfi ja Eesti Päevalehe aruteluringis osalenud Delfi toimetaja Vahur Kooritsa hinnangul on probleem selles, et need ettevõtjad, kes tunnevad mingit valdkonda, omavad selles valdkonnas ka huve, mis tähendab huvide konflikti. Näitena võib tuua Urmas Sõõrumaa, kes Eesti Energia nõukogu liikmena ehitas ka ise oma elektrijaama.

Koorits leidis, et kuigi poliitikud peaksid olema nõukogudes, ei maksa unustada, et nõukogus olemine tähendab ka palga maksmise võimalust. Tallinna linnas paistab see eriti hästi välja – nimelt on Tallinna linnavõimul oma volinike kinni maksmiseks suhteliselt vähe vahendeid peale linna ettevõtete nõukogude. Nii juhtubki, et verinoored linnavolinikud satuvad suurte ja oluliste ettevõtete nõukogudesse.

Seda, millised on kohalike omavalitsuste ettevõtete probleemid Jüri Adamsi hinnangul, vaata videost!