Reedene Eesti Päevaleht kirjeldas, kuidas siseminister Ken-Marti Vaher tõstis selle aasta oktoobris elamislubade kvooti 60 võrra. Vaher tegi seda Eesti Päevalehe väitel majandusminister Juhan Partsi palvel ning sellest hoolimata, et tema ministeeriumi töötajad olid varem viidanud just nimelt ettevõtlusega seotud elamislubade väärkasutusele.

Täna esines aga oma erakonna eestseisuse kogunemiselt enesekindlust juurde saanud Vaher avaldusega, mis mõjus paraja partsuna. Sisuliselt pesi ta kogu skandaalist puhtaks nii kolmiku Indrek Raudne, Nikolai Stelmach ja Siim Kabrits kui ka enda. Ikka nii, et Raudne ja Stelmach ei ole midagi valesti teinud, seoses ettevõtlusega antud elamislubades ei ole midagi kahtlast ning erakond on endisest tugevam. Samasugust selgrootust näitas üles ka eestseisus, mis sisuliselt otsustas teatada, et omasid me usaldame, aga ei kontrolli.

Tegelikult ei ole sugugi selge, et näiliselt Eestisse investeeringuid toonud, kuid neid Eesti Ekspressi andmetel enamjaolt oma firmade pangakontodel magatavad ärimehed on elamislubasid taotledes seaduslikult käitunud. Hetkel ei ole teada, et Raudse Kolmiku 150 klienti ei ole näiteks esitanud valeandmeid, võltsinud dokumente, andnud valeinformatsiooni oma majandustegevuse koht vms ning et trio pole sellest teadnud. Aitaks uurimine, mida ei tundu soovivat aga alustada riigiprokuratuur ega valitsus.

Lisaks tundub poliitiringkondi vähegi tundvatele inimestele praktiliselt võimatu uskuda, et siseminister Vaher ja majandusminister Parts olid elamislubade ärist nii teadmatud, nagu nad mõista annavad ning ministrite tegevusvaldkondi otseselt puudutavast elamisloaärist oma semu Indrek Raudsega kordagi õlleklaasi taga juttu ei tehtud.

Nii ettevõtluse jaoks välja antud elamislubade seaduslikkuse kui ka ministrite tegevuse hindamiseks oleks põhjalikku, sõltumatut ning apoliitilist uurimist. Kui Eesti käituks tsiviliseeritud riigina, nimetaks peaminister Andrus Ansip ametisse erakonnavälise erikomisjoni, mitte ei ajaks mullikesi stiilis „eeldan, et Parts ja Vaher on õigel teel“. 150 Venemaa avarustesse äritud Euroopa Liidu elamisluba on natuke palju, et seda usuküsimuseks taandada.