Hetkel pole veel teada, kes täpselt ja miks ähvardas Tartu Kommertsgümnaasiumi õpilasi. Tegu olevat ühe õpilasega, aga sellega ka info piirdub.

Delfi tunnustab politsei kiiret reageerimist ja otsust kool üheks päevaks sulgeda. See annab aega olukorra selgitamiseks, ähvardaja leidmiseks, motiivide ja taustade analüüsiks. Samas on väga võimalik, et pinged, probleemid ja ohud jäävad üles. Mitte mingil juhul ei tohi ähvardust alahinnata või naljaks pöörata. Kui see isegi on nali või soov koolitööd saboteerida, siis peab karistus olema karm ja kõikidele igaveseks ajaks mällu sööbiv. Laste rahustamise huvides tasub Tartu Kommertsgümnaasiumis kindlasti valvel olla ka lähipäevil. Kuidas teised koolid peaks reageerima, on omavalitsuste ja haridusministeeriumi otsustada. Tõdemus, et hirmul on suured silmad, on mõnikord ka põhjendatud.

2009. aastal on naiivne rääkida ainult muu maailma negatiivsest eeskujust, vägivallast kui probleemide lahendajast või džungliseadustega olelusvõitlusest. Kindlasti peab tänapäeva õpetaja olema rohkem psühholoog kui aastaid tagasi. Probleemistik, millega tuleb tegeleda või mida peab teadma, on võrreldamatult laiem kui N. Liidu ajal. Tihti on lapsed õrnemad ja sotsiaalselt mitmetahulisemad. Must-valgeid lahendusi tänases koolis enam ei eksisteeri.

Novembrist kulmineerub Eestis aeg, mil on vähe valgust, sära ja naeru. Nii läheb umbes varakevadeni, mil tasahilju hakkab taas valgenema. Tänavusele pimedusele tuleb lisada majanduslik äng ning lootusetus. Inimene on õrn, noor inimene tihti ka naiivne ja kergesti mõjutatav. Meil pole head ja kõikidele sobivat retsepti, kuid inimesi peab aitama ja kõige rohkem peab aitama neid, kes ise abi küsida ei oska. Mõnikord võib abi olla ka ühest lausest. Aga abivajajate leidmine on meie, täiskasvanute, igapäevane ülesanne.