Justiitsministeerium on oma seisukohta väljendanud juba varem, seoses uue korruptsioonivastase seaduse väljatöötamisega — poliitikud peaksid deklareerima oma majanduslike huvide hulgas ka eraisikutelt saadud laenude andja isiku ning laenu aluse. Paraku ei suutnud oma töö lõpetanud riigikogu seadust vastu võtta.

Nüüd aga on teema uuesti päevakorrale tõusnud seoses ajakirjanduses avalikustatud faktiga, et Ester Tuiksoo (KE) on laenanud tundmatult eraisikult 62 000 eurot, et maksta oma advokaadile. Tuiksoo on kohtu all nn maadevahetuse protsessil.

Delfi on justiitsministeeriumi seisukohaga antud asjas päri. Poliitikute majanduslik sõltuvus on valijate seisukohalt oluline teave. Sõltuvus eraisikutest ei ole sugugi väiksema tähtsusega kui sõltuvus mõnest ettevõttest või organisatsioonist.

Praeguses olukorras on ülilihtne poliitikut või tema erakonda varjatult rahastada, suunates rahavoo läbi “laenajast” eraisiku ning vajaduse korral poliitiku “isiklike annetuste” kaudu parteikassasse. Mõned avalikkuse ette jõudnud viimase kümnendi kahtlased laenutehingud annavad tunnistust, et nii ongi tehtud.

Poliitika ja poliitikute rahastamine peab olema võimalikult läbipaistev. Seaduslik kohustus eraisikutelt võetud laene deklareerida aitab läbipaistvust oluliselt suurendada. Seetõttu on sellel seadusmuudatusel meie toetus, ükskõik milline erakond seda ametisse asuvas riigikogus ajama hakkab.

Kõnekas (kuigi taunitav) oleks muidugi ka see, kui riigikogust ei leiduks justiitsministeeriumi kavale ühtegi toetajat…