Kolm rektorikandidaati - Anu Toots, Tiit Land ja Peeter Kreitzberg - on tänaseks läbinud juba päris arvestatava kuulamiste, esinemiste ja kirjalike ülesastumiste kadalipu. Kolmik on esinenud oma "programmkõnega" ka Delfi arvamusrubriigis, avanes oma arusaama sellest, kuidas Tallinna ülikooli juhtima peaks.

Täna kell 16 koidab nende tõetund. Kolmest üks saab rektoriks. Kuid kas valituks osutu võib ka väita, et tema taga on kogu ülikoolipere üksmeelne toetus? Ei, ilmselt mitte.

Täiuslikku kandidaati seekordsete rektorikandidaatide hulgas ei ole, isegi mitte ligilähedaselt. Ülikooli erinevad huvigrupid lähtuvad oma eelistustest ning need ei lange sugugi alati kokku.

Sisuliselt on Tallinna ülikooli juhiks teel: ülikooli hästi tundev tugev teadlane, kes on ka suhteliselt haldussuutlik, kuid mõningatel hinnangutel väheste tippjuhiomadustega (Tiit Land); samuti ülikooli hästi tundev, tugeva analüüsivõimega ning otsustamisvõimeline ühiskonnateadlane, keda samas peetakse teisal haldussuutmatuks (Anu Toots) ning teadusest juba mõnda aega eemal olnud, kuid see-eest n-ö "ringkondades" end kui kala vees tundev poliitik, kes samas ülikooli kuigi hästi ei tunne (Peeter Kreitzberg).

Kahe esimese kahjuks räägib asjaolu, et mõlemal on ülikooli sees ka oma siseopositsioon. Anu Tootsi toeks ei ole jõuliselt asetunud ükski konkreetne autoriteet, kuigi tal on oma fännkond. Ülikooli üliõpilaskond toetab tänastel valimistel mõnevõrra üllatuslikult hoopis Kreitzbergi, kellel otseseid vastaseid ei ole. TLÜ senise rektori Rein Raua eelistus on Delfi andmetel aga Tiit Land.

Tundub, et Anu Tootsi võimalused rektoriks saada on juba eos nõrgemad kui ülejäänud kahel kandidaadil.