See-eest selgus uurimise käigus nii mõndagi, mida tuleks arvestada samasuguste hooldusasutuste töös nüüd ja edaspidi.

Haapsalu tragöödiale aitas osaliselt kaasa vananenud tulekahjusignalisatsioon, mis osades ruumides kujutas endast temperatuuri-, mitte suitsuandureid. Temperatuuriandurid aga osutusid eriti kasutuks Haapsalu taolise põlengu puhul, kus alguses süttinud tugitooli poroloon levitas küll rikkalikult mürgist suitsu, kuid mitte eriti kuumust.

Signalisatsioon hakkas tööle alles 14 minutit pärast seda, kui möödakäija oli näinud lastekodu aknast suitsu voogavat. Selle otsustava veerandtunni jooksul võinuks päästa mitu elu — tulekahju puhul on tihti just esimesed minutid kriitilise tähtsusega.

Seda kummalisem tundus, et lastekodu korduvalt kontrollinud tuleohutusinspektor ei olnud kordagi kontrollinud tulekahjuandureid. Veelgi enam — tal ei olnud isegi ettekujutust, millised andurid põlenud lastekodus olid, rääkimata nende töövõimekusest.

Delfi ei pea vajalikuks antud olukorras nii-öelda verd nõuda. Me ei karju kõva häälega, et lastekodu juhatajat või tuleohutusinspektorit tuleks karistada. Me lihtsalt tahame, et Haapsalus juhtunust tehtaks järeldused, mis teevad võimatuks vastavate tragöödiate juhtumise tulevikus.

Kindlasti tuleks kõikides hooldus- ja muudes asutustes, ettevõtetes, kodudes ja mujal, kus temperatuuriandureid kasutatakse, vahetada need välja või äärmisel juhul kasutada neid koos suitsuanduritega. Lisaks tuleks ohutusele tähelepanu pöörata palju laiemalt kui tavapärases vastutusalade piirides: mis siis, et mõne asja järele vaatamine juriidiliselt mõne juhi või ametniku pädevusse ei kuulu — kui asjaolusid arvestades on see mõne anduri kontrollimine loogiline samm, siis tehtagu seda.

Loomulikult on raske üle tähtsustada ka pideva valmisoleku vajadust. Parem kardetagu (ja harjutatagu päästmist) kui kahetsetagu. Üle vaatamist ning toimivaks lihvimist vajavad kõik protseduurid, mis vastavates asutustes on seotud hooldusaluste eest hoolitsemise, nende ohtude eest kaitsmise ning vajaduse korral evakueerimisega. Vaid niimoodi on võimalik hoolitseda selle eest, et Haapsalu ohvrid ei surnud täiesti asjata.

Hoolitseda selle eest, et lapsed enam vooditesse ei põleks.